" "
Više

    " "

    MEATOUT: Jeste li danas spremali mesni ručak?!

     

    Možda niste vegetarijanci i, vjerojatno, smatrate da ručak nije ručak, ako na stolu nema mesa. No, odreknete li se danas obroka s namirnicama životinjskog podrijetla dogodit će se da ćete biti jedan od, nadajmo se, barem 25 tisuća pojedinaca koji će na taj način spasiti 8 tisuća životinja ili 343.700 m2 šume. Zašto baš danas?! Zato što se danas diljem svijeta obilježava Svjetski dan bez mesa ili Meatout day.

    Maja Šintić, šibenska aktivistica, članica Šibenske udruge mladih već je deset godina vegetarijanka, dok je Jasna Jurković,  volonterka,  ‘novakinja’ kada je vegetarijanska prehrana u pitanju. Evo njihovih iskustava s prehranom koja, u većoj mjeri, nije životinjskog podrijetla.

    MAJA, vegetarijanka deset godina

    maja sintic web

    -Evo, u desetoj sam godini vegetarijanstva, s tim da sam imala fazu kad sam bila veganka. To znači da ne jedem meso, ni ribu, ali trenutačno jedem, primjerice, sir. Osim toga, koristim isključivo vege kozmetiku i to onu koja izričito nije testirana na životinjama, što svi zainteresirani mogu provjeriti na ‘Bijeloj listi’ na portalu Prijatelja životinja. Vegetarijanka sam iz uvjerenja – priznaje Maja, nastavljajući:

    -Smatram da se nalazimo u poziciji kad su nam dostupne namirnice zbog kojih ne moramo ubijati, mučiti i jesti životinje. Pored toga, sama industrija proizvodnje ‘mesa’, što je termin koji ljudima olakšava da se odmaknu od onog što jedu… Na primjer, što bolje zvuči, meso ili mrtav zec, mrtva krava, noga od koke itd?! Uglavnom, industrija proizvodnje je toliko okrutna da pokušavam što manje sudjelovati u tome. Iako bi se, primjerice, moglo reći da je i konzumacija sira i mlijeka iz industrijske proizvodnje jednako okrutna s čim se u potpunosti slažem i voljela bih kad bih u skorije vrijeme smogla snagu da ponovno krenem u veganske vode  – priča.

    Gledajući na Majine prehrambene navike, reći će, da se nije mnogo toga promijenilo u životnom okruženju , ali nešto ipak jest. Kako vrijeme prolazi, mijenja se i svijest društva, te se lakše prihvaćaju ljudi drugačijih uvjerenja ili im se sve više priklanja.

    – Prije deset godina me i vlastiti otac slao da radim krvne pretrage svakih šest mjeseci zbog straha od vegetarijanstva, ali vege prehrana danas ne da nije baba Roga, nego je u zadnje vrijeme sve popularnija, a stručnjaci je nazivaju zdravom i uravnoteženom. ‘Ajme, ja to ne bi moga/la’ ili ‘nisam mogao/la’, ‘proba san, nije to za moju krvnu grupu’ i takve stvari, često čujem. Što da kažem, svakom po volji. Netko možda više razmišlja o ukusu, netko o posljedicama vlastitog ukusa, no ne osjećam se onom koja zbog toga treba moralizirati – govori Maja, dodajući da nikad nikog nije uvjeravala da je njegovo viđenje prehrane ili jedenja životinja krivo, no da bi objasnila poziciju u kojoj se nalazi kad bi ju se za isto pitalo.

    – Pa sad, netko će možda takvo iskustvo zanemariti, a netko će možda i razmisliti. Dakle, ne. Ne ‘pilam’. Nikad nisam, ali su često mene ‘pilali’, pri tome ne mislim na pitanja poput zašto jer to nije ‘pilanje’, već pokazivanje interesa i čak mi je drago kad se netko zainteresira. ‘Pilali su me na načine da bi mi stalno tijekom jela naglašavali kako je pršut ili što već, lijep, kako je ovo i ono … ‘Pilali’ su me svaki put kad bi me netko pitao ‘oš ti malo?’, ‘Aj, probaj!’. Ali ne stvara mi to neke frustracije, samo ponekad zna biti zamorno – iskrena je dugogodišnja vegetarijanka.

    Prema Majinom iskustvu, u gradu je samo jedno mjesto na kojem se vegetarijanci mogu počastiti izlaskom na ručak ili večeru, ali napominje da se ne može sjetiti kafića koji nudi kofeinske napitke sa sojinim mlijekom. Sve potrebne namirnice, pak, redovito nabavlja na šibenskoj tržnici.

    – Osim toga, sama radim seitan, a tofu sir ponekad kupim, a ponekad radim. Nema tu nekog odricanja do, ne znam, naših poznatijih jela. Tjestenina bologneze radi se sa seitanom ili tofuom ili sojinim ljuskicama, kako je komu drago. Može se napraviti burek sa seitanom, polpete, sarme, musaka… U restoranima, doduše, uglavnom jedem zelje s krumpirima ili salate jer ponuda nije neka – otkriva dio svog jelovnika, naglašavajući da Vegaonica, radionica vege hrane, u organizaciji Šibenske udruge mladih, još uvijek traje, te da zainteresiranih da unesu promjene u svoj jelovnik – ima.

     

    Jasna, vegetarijanka od 27. siječnja 2014.

    jasna jurkovic web

    Jasna nije postala vegetarijanka preko noći, a prijelaz još uvijek traje, te nam kaže kako nije lako, posebno, ako ti dotad povrće nije često bilo na jelovniku. No, zbog nečeg se ipak trebala odlučiti na promjenu slici prehrambenih navika.

    – Kod mene je bila stvar u tome što sam od mesa jela samo piletinu, a ostatak prehrane nije, u biti, imao baš mnogo veze s prehranom… Pa je to bijelo meso jedino čega sam se odrekla. Još uvijek se prilagođavam, ali imam u glavi jedan video, u biti, nešto što je na mene djelovalo kao kap koja je prelila čašu – prisjeća se Jasna, te nastavlja:

    – Grupa volontera okupljena na jednom mjestu, svatko od njih u naručju drži mrtvu životinu. I iako mi mnogo ljudi govori ‘pa, daj, to je krug života’, često im kažem da sam svjesna da mi mogu dati milijun razloga zašto je glupo to što radim, ali ja njima mogu dati samo jedan koji mi je sasvim dovoljan i mnogo važniji, nego ijedan njihov – mi na to nemamo pravo. Tako da mogu reći da je stvar koja me okrenula vegetarijanstvu ljubav perma životinjama i zaštita njihovih prava – čvrsta je.

    S namjerom da njena stav o  pravima životinja budu potpuniji, zadnjih mjeseci Jasnin jelovnik sastoji se od povrća, voća, mnogo sira, jaja, soji. Kako nikad nije bila sklona iskušavanju svega što joj se nađe pri ruci, Jasna se još uvijek ‘upoznaje’ sa seitanom i tofuom.

    – Ali, zanimljivo je naći će u tim stvarima i gušt je kad naletiš na nešto što ti se zaista sviđa. Zna biti teško, ali nije sjena nijednoj dijeti na kojoj sam bila. Jednostavno se sjetim zašto to radim i više nije stvar u tome hoću li stati u rebatinke ili ne, stvar je puno dublja i važnija – priznaje Šibenčanka. Ne skriva da je obitelj i prijatelji često mame iz zafrkancije, no ostaje vjerna svojoj odluci.

    – Došla sam u fazu kad roditelje, sestru i prijatelje teško mogu iznenaditi. Eventualno, da se udam – u šali će, te nastavlja – Kažu mi da sam luda, pa mi ostave ručak bez mesa u tečici. To je jednostavno tako, roditelji ne moraju sto posto prihvatiti tvoj način života, ali će uvijek biti tu. Barem bi tako trebalo biti – zaključuje. Jasna priznaje da nije sve tako ružičasto, da ima trenutaka kad se ‘zaboravi’.ž

    – Najgore mi je ne jesti burek od sira i uskrsnu pogaču zbog životinjske masti. Znala sam, doslovno, doći na blagajnu i tek se tada sjetiti da ne smijem jesti burek, pa ga onda ‘uvaliti’ nekom putem do kuće. Nedavno mi je jedna pametna ptičica pričala da je gledala dokumentarac u kojem je druga pametna ptičica rekla da ako samo jednom tjednom zamijenimo mesni obrok nemesnim, pomažemo enormnom broju životinja da ostane živ. Možda je to nešto oko čega bismo se svi trebali zamisliti – poručuje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...