Ministar Rajko Ostojić: Za novu šibensku bolnicu mora se pobrinuti Županija

Ministarstvo zdravlja neće izdvojiti milijun i pol kuna potrebnih za izradu idejnog rješenja nove bolnice u Šibeniku. Poruka je to koju je danas odaslao ministar zdravlja Rajko Ostojić prilikom posjeta Šibensko-kninskoj županiji gdje se susreo s ravnateljima zdravstvenih ustanova s našeg područja.

– Osnivač i vlasnik ima u svim državama svijeta pa tako i ovdje dužnost skrbiti o bolnici i u tom smislu napraviti idejni projekt. Mi radimo masterplan bolnica koji će biti prezentiran hrvatskoj javnosti u 7.mjesecu. Želim biti ministar zdravlja, a ne ministar financijskog zdravstvenog sustava  – kazao je Ostojić osvrnuvši se pri tom i na aktualno vodstvo šibenske bolnice od kojeg, kaže, očekuje da prije svega bude odgovorno.

OTVARANJE ODJELA PALIJATIVNE SKRBI

Ministar je danas u kninskoj bolnici otvorio Odjel za palijativnu skrb. Riječ je o prvom odjelu tog tipa u Hrvatskoj, sa 19 soba i 36 postelja čiju je izgradnju u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravlja.

Na sastanku u Šibeniku dogovoreno je kako će ministarstvo u suradnji sa Županijom financirati nabavu novog CT uređaja koji je prijeko potreban OB Šibenik. Prema riječima šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, Županija će za tu potrebu izdvojiti 50 posto sredstava, isto toliko i Ministarstvo, a sredstva bi se trebala isplaćivati kroz nekoliko proračunskih godina.

U ‘VITI’ SKRAĆENA LISTA ČEKANJA ZA MAGNETSKU REZONANCU

Tema razgovora bila je i nabava magnetske rezonance, no moglo se čuti kako je taj problem šibenska bolnica zasada ‘pokrila’ ugovorom kojeg ima s privatnom poliklinkom ‘Vita’. Ministar je napomenuo kako je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ‘Viti’ nedavno odobrilo povećani opseg pregleda čime će se dvostruko smanjiti liste čekanja za taj vrlo značajan dijagnostički uređaj.

Šibensko-kninski župan ministra je izvijestio u kojoj je fazi osnivanje Hitnog bolničkog prijema koji će se u budućnosti nalaziti na prostoru Poliklinike gdje je trenutno smještena medicina rada.

– Postoji određeni otpor medicine rada, no ministra sam izvijestio kako smo njima pronašli prostor u sklopu šibenskog Doma zdravlja koji će pripremiti prostorije za njihov prijem. Nadam se da ćemo te otpore uspjeti riješiti – kazao je Pauk.

TISNOM  5 TIMOVA HITNE POMOĆI

Danas se moglo čuti kako je Šibensko-kninska županija prihvatila inicijativu mještana Tisnog te je od Zavoda za hitnu medicinu zatražila da se tom mjestu omogući pet timova T1 hitne pomoći koji podrazumijevaju liječnika, vozača i medicinskog tehničara, dok će u Vodicama biti stacionirani T2 timovi, bez liječnika.

– Također sa Zagrebom dogovaramo da se timovima u Vodicama dodaju i timovi hitne pomoći koji su u sezoni bili vezani za autocestu budući da je struka kazala kako se više nezgoda događa na pristupnim cestama nego li na autoputu – zaključuje šibensko-kninski župan.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.