Ministar turizma u Šibeniku: Pravednije ćemo raspodijeliti novac od pristojbi u nautici

Ministar turizma Darko Lorencin boravi danas u službenom posjetu Šibeniku. Jutros se u Gradskoj vijećnici sastao s predstavnicima lokalne samouprave, turističkih zajednica i turističkim gospodarstvenicima u Šibensko-kninskoj županiji gdje je prezentirao izmjene Zakona o turističkim zajednicama.

-Naš cilj nije gašenje turističkih zajednica, već da se napravi konkretnija podjela zadaća. Decentralizirat ćemo jedan dio s nacionalne razine i spustiti ga na regionalnu, tako da prihod županijskih TZ-ova više neće biti 10 već 15 posto, dakle 50 posto će se barem povećati prihodi županijskih TZ-ova. Osim prihoda decentralizirat ćemo i obveze. S početkom iduće godine bit će uspostavljen Turistički informacijski sustav – TIS gdje ćemo turističkim zajednicama olakšati rad oko prijave gostiju i statistike – najavio je Lorencin. Kazao je kako će se izmjenom Zakona o turističkim zajednicama pravednije raspodjeliti novac od boravišne pristojbe, a za naše područje u tom segmentu najvažnija je nautika. Naime, sada se boravišna pristojba u nautici plaćala u jednom mjestu, a potom bi taj novac iz čitave zemlje išao na jedan račun. Po novome će se taj novac dijeliti s obzirom na boravak, broj turista i privezišta pojedinih marina.

ministar turizma lorencin1

Ovo su najavu s olakšanjem dočekali u Turističkoj zajednici grada Skradina.

-Bilo kakva promjena u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo je dobra. Plastično rečeno nautika skradinskom TZ-u donosi dvije trećine naših prihoda, a postojećim zakonom smo izgubili dvije trećine prihoda od nautike – kazao je direktor tamošnjeg TZ-a Damir Nakić.

Lorencin se osvrnuo i na najvažnije investicije u turizmu na našem području, među kojima je izdvojio, gradnju hotela u Mandalini turske Dogus grupe, ali i ulaganja vrijedna 80 milijuna eura u hotele Solaris.

-Posebno me veseli što je turizam u Šibensko-kninskoj županiji, s obzirom na investiranje, na turistički promet i na sve one atrakcije koje županija ima,  u uzlazu – poručio je ministar.

Nakon sastanka s najvažnijim ljudima šibensko-kninskog turizma Lorencin se uputio u obilazak tvrđave sv. Mihovil, a nakon toga će obići otok Zlarin na kojem je u pripremi projekt osnivanja Hrvatskog centra koraljarstva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.