Ministar Zmajlović svjedočio prepucavanju župana i gradonačelnika

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović obišao je danas prostor TEF-a, plaže Banj i Bikarca. Prilikom posjete plaži Banj došlo je do razmirice između gradonačelnika Ante Županovića te župana Gorana Pauka. Župan je, naime, kazao kako će Šibensko-kninska županija naručiti i platiti dodatna istraživanja kvalitete mora na Banju što je razljutilo gradonačelnika. Pauku je spočitao kako je njegova izjava neprimjerena, a u sve se uključio i zamjenik gradonačelnika Franko Vidović. On je pak novinarima kazao kako će podignuti kaznenu prijave protiv onih koji su izdali dopuštenje da se u šibenskom zaljevu uzgajaju školjke, aludirajući pritom na županijske poglavare.

DO KRAJA GODINE SANACIJA OPASNOG OTPADA

Ministar se potom uputio prema Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Bikarac gdje se osvrnuo na problematiku sanacije opasnog otpada u TEF-u te je napomenuo kako je riječ o crnoj točki te je ‘žalosno što se to nije riješilo’.

– Činjenica je da je Fond za zaštitu okoliša osigurao sredstva i vjerujem da će do kraja godine sanacija otpada biti riješena. No, to je i predivan primjer kako se pitanje opasnog otpada može pretvoriti u razvojnu šansu. Vidjeli ste, tamo je jedna predivna plaža blizu povijesnog središta grada Šibenika i očekujemo da ćemo brzo riješiti problem TEF-a, koji će postati razvojna šansa za Šibenik – poručio je ministar.

PRIMARNA SELEKCIJA OTPADA

Potom se dotaknuo projekta Bikarca te kazao:

– Sljedeća faza je jako bitna, uvodimo primarnu selekciju na licu mjesta da svako domaćinstvo izdvaja otpad kako bi što manja količina završila na odlagalištu. Za to postoje i obveze Hrvatske, prema ugovoru s EU, ali i nas kao društva. Vjerujem da bi građani već pristali na takav sustav zbrinjavanja, no mi i komunalne tvrtke moramo im to omogućiti – zaključio je Zmajlović.

Spomenimo kako je ministar u jutarnjim satima zajedno sa županom Goranom Paukom i saborskim zastupnikom i načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom pustio u rad sustav za   za prikupljanje i razvrstavanje otpada u Tisnom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.