Ministar Zmajlović u NP Kornati o ulaganjima u park i ostala zaštićena područja

Nacionalni park Kornati jučer je obilježio 34. obljetnicu. Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava. Park ima čak 89 otoka, otočića i hridi. Kopneni dio parka čini tek manje od četvrtine od ukupne površine od oko 220 km2, dok je sve ostalo morski ekosustav.

Tim je povodom ministar zaštite okoliša i prirode Miheal Zmajlović rekao kako se na Kornatima na pravi način pokazuje kako čovjek i priroda mogu i moraju zajedno, kako se može živjeti i raditi poštujući prostor te kako jedan park i lokalna zajednica mogu raditi za zajedničko dobro.

– Projektima koje realiziramo želimo omogućiti još veći rast, da Kornati ostvare svoj turistički potencijal i postanu motor razvoja ovog područja. Tome će doprinijeti i projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje vrijednog 3,6 milijuna kuna. Korist od toga imat će park, ali, sasvim sigurno, i lokalno stanovništvo – kazao je zZmajlović.

– Naša je zadaća čuvati prirodno bogatstvo koje imamo istovremeno omogućujući lokalnom stanovništvu da živi i radi, a posjetiteljima da mogu uživati u ovom jedinstvenom biseru na Jadranu. Zahvaljujući ovim ulaganjima uvjeren sam da će Kornati dobiti novi razvojni zamah na dobrobit svih stanovnika ovog područja i širega kraja – istaknuo je Robert Bobinac, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati.

U Nacionalnom parku Kornati u listopadu će započeti radovi na uređenju posjetiteljsko-edukacijskog centra u uvali Vrulje na otoku Kornatu. Vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, a financira ga Ministarstvo kroz ‘Projekt integracije u EU Natura 2000’. U posjetiteljskom centru moći će boraviti do 50 posjetitelja koji će dobiti informacije o parku, uredit će se suvenirnica i ostali prateći sadržaji.

Proslava 34

Uz prostor za posjetitelje u objektu će biti će uređen i edukativni centar za organizirane grupe te prostor za višednevni boravak znanstvenika, volontera i djelatnika Javne ustanove. Završetak radova predviđen je do lipnja 2015.

Ministar Zmajlović naglasio je kako su ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u zaštićenim područjima prioritet ministarstva jer se takvim projektima podiže razvojni potencijal parkova, posebice turistički. Posljednjih desetljeća u zaštićena područja se nije ulagalo toliko koliko posljednjih nekoliko godina.  U 2012. i 2013. godini u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uloženo je 115 milijuna kuna, ove i sljedeće planira se još 120 milijuna, a do kraja 2020. godine iz strukturnih fondova želimo povući ostatak do 800 milijuna kuna.

K tome, radi se i na podizanju vizualne prepoznatljivosti zaštićenih područja te se svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode objedinjuje pod zajednički brend ‘Parkovi Hrvatske’.

– Ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i objedinjavanje pod brend ‘Parkovi Hrvatske’ omogućili će parkovima da se razvijaju, donose prihode lokalnom stanovništvu, jedinicama lokalne samouprave, a na koncu i državi kroz turistički promet – rekao je Zmajlović.

Nakon obilaska parka, ministar je u Murteru sudjelovao na proslavi 34. obljetnice postojanja Nacionalnog parka Kornati koju je organizirala Javna ustanova NP Kornati. Ministar Zmajlović je sa ravnateljem Bobincem i ostalim djelatnicima parka prionuo kuhanju paste sa plodovima mora i kornatskog gulaša kojim su počašćeni svi posjetitelji, a slavljenička večer Nacionalnog parka Kornati nastavila se uz klapsku pjesmu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.