Mirjana Žurić: Odluka o ravnatelju šibenskog HNK tek na jesen

Mirjana Žurić dugogodišnja je djelatnica u kulturi Grada Šibenika. Prije godinu dana svoje je djelovanje okrunila prešavši na mjesto pročelnice za kulturne djelatnosti Grada Šibenika, zamijenivši dotadašnju dugovječnu pročelnicu Živanu Podrug. kako ova diplomirana ekonomistica gleda na kulturu grada te gdje vidi mogućnosti za napredak i drži li da smo po razvoju dosegnuli vrhunac ili ipak ima mjesta za iskorak, pokušali smo saznati u intervjuu.
Koliki je budžet za kulturne djelatnosti u Šibeniku u ovoj godini? Koliko Grad izdvaja za kulturna događanja? I smatrate li da su ta sredstva dostatna da bi se pokrili svi programi?

Programi javnih potreba u kulturi za koje se osiguravaju sredstva iz gradskog proračuna jesu djelatnosti i poslovi ustanova u kulturi, udruga u kulturi kao i programi poticanja i pomoći umjetničkom i kulturnom stvaralaštvu. Sredstvima  gradskog proračuna financiraju se akcije i manifestacije u kulturi koje pridonose razvitku i promicanju kulturnog života grada te održavanje, adaptacija i prijeko potrebni zahvati na objektima kulture. Ukupno je za financiranje javnih potreba u kulturi u proračunu za 2014. godinu planirano 31,4 milijuna kuna. Ta sredstava odnose se na djelatnosti Muzeja grada Šibenika, za koji otpada oko 6,2 milijuna, Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ sa 5,7 milijuna, Hrvatskog narodnog kazališta oko 5,8 milijuna, zaštitu spomenika kulture – zaštita spomeničke baštine, izgradnja ljetne pozornice sv. Mihovila – za koju plaćamo 9,5 milijuna kuna. Od ostalih manifestacija, financiramo Šibensko kulturno ljeto sa 337 tisuća kuna, tradicionalne dane i obljetnice sa 450 tisuća kuna i ostale kulturne programe poput izložbene djelatnosti Galerije sv. Krševana, filmske djelatnosti, programa Šibenske narodne glazbe, ŠPD-a Kolo, glazbe, orkestara, festivala, plesno-scenskih aktivnosti, izložbi, revija, tribina.

Svake godine temeljem pristiglih prijava na javni poziv u rujnu odobravaju se sredstva za kulturne programe. Na žalost, uvijek je puno više prijavljenih programa i aktivnosti koji se zbog ograničenih sredstava ne mogu financirati. Ipak, kvalitetni programi se uvijek prepoznaju i prihvate, bilo da se radi o tradicionalnim  ili novim programima.

KULTURA I TURIZAM

Hoće li se iz proračuna dogodine izdvojiti više novca s obzirom da se Šibenik profilirao u grad ovisan o turizmu, pa samim time i kulturnim događanjima?

Turizam je jedan od glavnih aduta razvoja grada i temelji se na bogatim povijesnim i kulturnim atrakcijama, kojima Šibenik obiluje. Turizam i kultura se prožimaju i pretvaranjem svojih resursa u kulturne proizvode, te Šibenik postaje značajna destinacija kulturnog turizma. O tome svjedoči obnovljena tvrđava sv. Mihovila, jedinstveni spomenik kulture, koja je postala središte promocije kulturnog turizma grada. Kultura je zanimljiva, ali da bi od turizma dobila dodatni izvor prihoda, njene potencijale treba aktivirati i učiniti ih atraktivnim posjetiteljima.

Smatrate li da je Šibenik iskoristio svoj kulturni potencijal? Ako nije, što nedostaje da bi ga iskoristio?

Kulturni potencijal Šibenika je neizmjeran. On se nalazi u kulturno-povijesnom nasljeđu i tradiciji te očuvanoj povijesnoj arhitekturi. U našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini ima još ‘neispričanih priča’, još puno kulturnih sadržaja koje treba vrednovati. To je proces koji traje, u kojem se grad razvija i javljaju se nove mogućnosti njegove prezentacije kako hrvatskoj, tako i europskoj i svjetskoj javnosti.

Što mislite o radu Kulturnog vijeća, s obzirom da ono djeluje pri lokalnoj samoupravi? Jeste li zadovoljni njegovim radom?

Kulturno vijeće Grada Šibenika osnovano je temeljem Zakona o kulturnim vijećima. Ono predlaže ciljeve kulturne politike, javne potrebe u kulturi, daje mišljenja o pojedinim pitanjima iz područja kulture i umjetnosti, predlaže mjere unaprjeđenja kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva. Kulturno vijeće radi samostalno, naša suradnja je dobra.

PROJEKTI SE RADE

Koji su konkretni programi koje je Vijeće iznjedrilo u novom mandatu?

Mandat članova Kulturnog vijeća je četiri godine, a ovo je vijeće konstituirano 11. ožujka 2014. godine. Sastavljeno je od članova iz različitih područja, glazbeno-scenske djelatnosti, kazališne djelatnosti, kulturno-umjetničkog amaterizma, zaštite i očuvanja sakralne i povijesne baštine. U pripremi su programi koje će Kulturno vijeće predložiti gradonačelniku, pa mislim da je korektno o njima porazgovarati s članovima, odnosno predsjednikom.

Koja je konkretno svrha Kulturnog vijeća?

Kulturno vijeće je savjetodavno tijelo koje pruža stručnu pomoć i savjetuje gradonačelnika o pitanjima iz područja kulture i umjetnosti. Uloga Kulturnog vijeća je da svojim utjecajem kulturnih djelatnika pomaže u donošenju važnih odluka.

Kako komentirate postupak predsjednika Kulturnog vijeća Darija Mikulandre koji je demonstrativno napustio predstavu otvorenja Međunarodnog dječjeg festivala?

Gospodin Mikulandra je tim činom iskazao svoj osobni stav, a ne stav Kulturnog vijeća. Svatko je odgovoran za svoje postupke.

MDF je ove godine naišao na more kritika, kako od gradonačelnika tako i od javnih struktura. Postoji li konkretna vizija rješenja problema MDF-a koji je nesporno potpuno okopnio i izgubio svoj dosadašnji međunarodni ugled?

Ne bih rekla da su to kritike velikih razmjera, o čemu svjedoči i medijska analiza 54. MDF-a. Gradonačelnik je potvrdio samo ono što se već duži niz godina govori u šibenskoj javnosti. A to je da MDF-u treba svježa krv, nikako ne sporeći njegove izvorne vrijednosti. U konačnici, MDF ne treba mijenjati, već ga treba nadograđivati.

Slažete li se sa stavom gradonačelnika da je taj festival lokaliziran i da mu se već odavno ne posvećuje dovoljno pažnje?

Mislim da je MDF i nadalje jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija. Međunarodni ugled nije izgubljen niti je ikad bio. Možemo reći da, uvođenjem partnerske zemlje, koja je ove godine bila Španjolska, dobrom komunikacijom i planskim djelovanjem stvorile su se prilike za konkretne daljnje suradnje. Festival je ‘lokaliziran’ utoliko što je uvijek želio svojoj djeci i građanima približiti umjetnost, kulturnu kreaciju, kreativnost, što je i rezultiralo ovolikim brojem poznatih mladih umjetnika našeg grada, kojima se danas svi ponosimo.

ODLUKA O RAVNATELJU HNK NA JESEN

Kazalište je izgubilo ravnateljicu nakon što je Nera Gojanović Kljajić stavila mandat na raspolaganje. Kako ocjenjujete rad bivše ravnateljice?

I na svom prethodnom radnom mjestu u Uredu gradonačelnika dobro sam surađivala s Nerom, a po preuzimanju Odjela za društvene djelatnosti već sam zatekla poznatu situaciju u šibensko kazalištu. Nera je mlada, perspektivna umjetnica i sigurna sam da je pred njom još niz profesionalnih izazova.

S obzirom da je prošao priličan vremenski period otkako je ravnateljica podnijela ostavku možete li konkretno kazati kad će biti raspisan novi natječaj i jesu li vas već kontaktirali neki od potencijalnih kandidata zainteresirani za rad u HNK Šibenik?

Natječaj za ravnatelja trebao bi biti raspisan na jesen. Do sada se nisu javljali potencijalni kandidati, ali vjerujemo da će ih biti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.