Mlada Španjolka besplatno uređuje murterske apartmane

U sklopu projekta Europske volonterske službene ‘More je život’, od mjeseca studenog prošle godine pa do studenog ove godine u Murteru kao gošća ekološke udruge ‘Argonauta’ boravi volonterka iz Španjolske Amaia Alvarez Aramberi. Ova mlada Španjolka po profesiji je dizajnerica interijera, a svoj zanat izbrusila je na fakultetu Escuela Superior de Diseno u gradu La Rioja. Kako bi ostavila traga za vrijeme svoje volonterske službe u Murteru, Amaia Alvarez Aramberi odlučila je pomoći Murterinima da urede apartmane na način da sadrže i istaknu autentičnost dalmatinskog kraja i podneblja. Naime, pod sloganom ‘Uredimo apartmane na murterski način’ ona će besplatno urediti interijere pet apartmana, koji bi trebali postati ogledni primjer i model ostalim iznajmljivačima ovih turističkih smještajnih kapaciteta.

TURIZMA ODRŽIVOG RAZVOJA

– Odabrala sam Hrvatsku jer sam čula da je to prekrasna zemlja, a pomisao da živim na otoku Murteru mi se činila jako uzbudljivom zato što je to vrlo drugačija sredina od one u kojoj sam živjela u Španjolskoj. Kada sam došla u Murter željela sam nekako doprinijeti ovoj zajednici, a kako sam studirala interijer dizajn uz potporu djelatnika udruge Argonauta došli smo na ideju, da kao ogledni primjer, uredimo nekoliko apartmana na način da istaknemo autentičnost Murtera i Dalmacije. Smatram da Murter zbog svoje predivne prirode i očuvanosti krajobraza ima dragocjenu ali ne i dugotrajnu šansu da razvija turizam po načelima održivog razvoja. Murterini trebaju prepoznati trenutak i cijeniti tu priliku koju na žalost moja zemlja poharana masovnim turizmom više nema – kaže Amaia Alvarez, dodajući kako dosada prilikom gradnje, ljudi u Murteru nisu dovoljno pazili da njihovi apartmani sadrže dovoljno autentičnih elemenata koji bi svakako privukli vise turista koji žele iskusiti specifičnost kraja u koji su došli.

POZIV VLASNICIMA APARTMANA

– Često se apartmanizacija spominje u negativnom kontekstu jer nekontrolirana izgradnja apartmana ugrožava ljepotu krajobraza. No zašto ne bismo već izgrađene apartmane uredili na način da sadrže elemente tradicionalne i kulturno-povijesne baštine našega kraja. Kako je broj apartmana koje naša gošća iz Španjolske namjerava urediti, pozivam vlasnike da se u što kraćem roku prijave našoj udruzi. Inače, ovaj projekt ‘Uredimo apartmane na murterski način’ podupire i Turistička zajednica Općine Murter – kaže Luka Ježina, voditelj Edukacijskog centra za održivi razvoj priobalja udruge Argonauta.

Inače, u sklopu EVS projekta iz programa EU ‘Mladi na djelu – More je život’ s Amaiom Alvarez u Murteru boravi i mladi Bugarin Ivaylo Asenov koji sudjeluje u pisanju priče o legionaru Kvintu iz Colentuma. Amaia i Ivaylo također zajedno dva puta tjedno održavaju španjolske igraonice kroz koje mladi Murterini uče španjolski jezik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.