MLADI VAN KONTROLE 1.053 djeteta u pet godina policija dopratila kući nakon 23 sata

Na dan šibenske norijade u Hitnu pomoć dovedena je maloljetnica s izmjerenih 1,9 promila alkohola u krvi. Doveli su jenjezini maloljetni prijatelji, također pijani.Nije to osamljeni slučaj opijanja maloljetnika koji su zabilježili na šibenskoj Hitnoj pomoći. Od 1. siječnja 2012. godine,na hitnom prijemu zbog alkoholne intoksikacije završilo je 20 maloljetnika, navodi ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Tomislav Jukić. Čak tri puta Hitna pomoć na intervenciju je odlazila zbog maloljetnika koji su prekomjerno koristili droge.Zbog pijančevanja na javnom mjestu maloljetne Šibenčane kažnjavala je i šibenska policija. U posljednjih pet godina policija je privela pet maloljetnika koji su konzumirali alkohol na ulici. Načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić napomenuo je kako je porast različitih delikventnih ponašanja među mladima, koja su povezana s konzumiranjem sredstava ovisnosti – droge i alkohola – zabilježen baš u vrijeme turističke sezone. Najnovija istraživanja pokazala su kako 65,2 posto mladića i 43,6 posto djevojaka na izlascima konzumira alkohol. Kao što i ukupna populacija ispitanika najčešće konzumira alkohol, to najčešće rade i maloljetnici, čak 43,5 posto.

ALKOHOL POSTAO SVAKODNEVNICA

– Osim statističkih pokazatelja to posebno potvrđuje i obavijest Klinike za dječje bolesti Zagreb, u kojoj se ukazuje na alarmantno stanje uzrokovano alkoholnim intoksikacijama djece u dobi od 14 do17 godina, tijekom kasnih noćnih sati, koja se time dovode u stanje alkoholne kome – kazao je Kostanić. Alkohol među maloljetnicima postao je svakodnevnica, kao i njegovo neometano točenje u ugostiteljskim objektima. Čak u 80 slučajeva tijekom posljednjih pet godina, na šibensko-kninskom području povrijeđene su odredbe zabrane usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina. A to je samo ono što je policija uspjela evidentirati.

U posljednjih pet godina na našem području u vrijeme zabrane noćnih izlazaka, odnosno u vremenu od 23 do 5 sati, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju imaju povjerenjazatečene su ukupno 1.053 maloljetne osobe, mlađe od 16 godina.Šibenska policija samo je proteklog vikenda s ulice, iz noćnog izlaska ‘pokupila’ i kućama odvela 33 osobe mlađe od 16 godina! Alarmantna je to statistika koja upućuje na sve veću devijaciju među mladima i ona, dakako, nije konačna. Štoviše, broj maloljetnika u noćnom provodu daleko je veći u naravi, no policija naprosto ne može biti uvijek na terenu. Gledajući te brojke, ispada da su nam mladi van kontrole, kaže nam pedagoginja Zorana Vrbičić, koordinatorica školske preventivne programe Šibensko-kninske županije.

PIJU JER MISLE DA JE ‘IN’

– Ove nam brojke govore da moramo pokrenuti svaku obitelj i svakog roditelja u programu prevencije. Sva ta statistika događa se u obiteljima. Mladi piju jer misle da je to ‘in’, piju svjesno i za svaku prigodu, a opravdanje nalaze u društvu koje na alkohol gleda kao na dio folklora. Roditelji su, s druge strane, izgubili svoju roditeljsku ulogu, nestao je njihov autoritet i oni su u očima mladih postali ljudi čija je jedina svrha da ih hrane i zadovoljavaju njihove osnovne materijalne potrebe. Odgoj su prepustili institucijama, a kada institucije uđu u sferu odgoja, crne brojke vrište ovako kao što je to slučaj danas na našem području – navodi Vrbičić. Tko bi to, osim roditelja, trebao znati gdje se nalazi njegovo maloljetno dijete nakon 23 sata i zašto roditelji čekaju na institucije da interveniraju, neka su od pitan ja koja Vrbičić postavlja naglas.

– Roditelji su postali hladnokrvni prema svemu, smatraju da je u redu kad im maloljetna djeca piju, traže opravdanja za takvo ponašanje, govore kako i drugi njihovi vršnjaci piju i kako je to normalno, osobito ljeti. Razni su razlozi takvog roditeljskog ponašanja, ali najveći se mogu tražiti u činjenici što roditelj sam sebi ne želi priznati problem, ne želi se s njim suočiti niti sam sebi želi priznati da je pogriješio u odgoju. Nažalost, svjećica kod roditelja još uvijek se ne pali. Pitam se, koliko još takvih alarmantnih podataka mora izići na vidjelo da bi roditelji shvatili da je alkohol za mlado stvorenje velika opasnost, jednako velika kao i droga – navodi Vrbičić.

Mlađi od 16 zatečeni iza 23 sata na ulici

2009. – zatečena 194 maloljetnika

2010. – zatečena 252 maloljetnika

2011. -zatečena 242 maloljetnika

2012. – zatečena 267 maloljetnika

Kako postupa policija

policija alkotest

Kada policajci zateknu maloljetnika mlađeg od 16 godina u vrijeme zabrane noćnih izlazaka, ukoliko ne mogu utvrditi njegov identitet, dovode ga u najbližu policijsku postaju i o tome odmah obavještavaju njegove roditelje koji po dolasku po dijete potpisuju obrazac u kojemu je između ostalog navedeno da su upoznati s odredbama članka 95.Obiteljskog zakona. Osim toga, o tome obavještavaju nadležni Centar za socijalnu skrb koji dalje postupa po tim obavijestima, a posebno ako se isto dijete učestalo zatiče u kasnim večernjim izlascima bez pratnje. U tom slučaju i policija provodi izvide zbog sumnje u zanemarivanje djeteta.

Ukoliko policijski službenik zatekne dijete kojemu može utvrditi identitet ili je u blizini stana,tada dijete odvede kući i usmeno upozori roditelje na odredbe članka 95. Obiteljskog zakona i o tome sastavi pismeno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.