Moderne bolesti: Ovo su simptomi koji pokazuju da ste osjetljivi na gluten

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema.

Moguće je otkriti putem krvnih pretraga nakon kojih se postavlja dijagnoza.

S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe također osjećaju simptome slične onima kod celijakije.

Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

Eliminacijska dijeta

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od četiri tjedna. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Provjerite koje svakodnevne namirnice skrivaju tragove glutena.

Nakon četiri tjedna gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reagira.

Ako ste se tokom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

10 simptoma preosjetljivosti na gluten:

  1. Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi
  1. Bolovi u stomaku
  1. Kronični proljev ili hronični zatvor
  1. Mučnina i povraćanje
  1. Blijeda stolica
  1. Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten
  1. Kronični umor
  1. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi)
  1. Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije

Izvor: Narodni lijek

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.