MUZEJ STARE BRODOGRADNJE: Potpisan ugovor o početku radova, otvaranje idućeg ljeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Potpisan je ugovor o gradnji muzeja brodogradnje u Betini između Općine Tisno i tvrtke izvođača radova FIDAL iz Rijeke.

–   Riječ je o projektu, koji kad se dovrši, od izrade dokumenatcije do otvaranja vrata muzeja za posjetioce, vrijednosti oko tri milijuna kuna. Taj iznos sa 80 posto financira Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture, a ostatak od 20 posto financira sama Općina Tisno. Radovi na muzeju počet će za dva tjedna,a svoja vrata će otvoriti dogodine oko Velike Gospe, u sklopu sljedeće Regate starih betinskih gajeta Za dušu i tilo- rekao je na potpisivanju ugovora načelnik Opčine Tisno Ivan Klarin.

betina muzej brodogradnje2

U ime FIDAL- a ugovor je potpisao direktor Hrvoje Spodnjak.

–   Iskusna smno tvrtka koja se bavi samo projektima javne nabave. Zgotovili smo ih već 118, većina je o uređenju objekata kulturnih dobara. Radili smo i Knežev dvor na Pagu, Arheološki park u Rabcu, rekosntrukciju amfiteatra Burnum u NPO Krka, rekonstrukciji Hidroelektrane Krka, stare mlinice na Slapovima Krke. Dakle, imamo posla i iskustva sa starim objektima poput ovog, riječ je o kući staroj 500 godina- rekao je Hrvoje Spodnjak.

betina muzej brodogradnje3

Muzej će biti podijelje na dva krila, brodograditeljsko i etnološko. U brodograditeljskom krilu nalazit će se i multimedijalna dvorana namijenjena projekciji dokumentaraca i istraživanju rodoslovlja betinskih kalafata. Na prvom katu nbite će simulirana radiona kalafata, a u njoj predstavljena gruba i fina obrada drva, alati koje su kalafati koristili, te kovački zanati. To je zapravo i ključna soba muzeja.

–   Nije nam namjera da u muzeju samo izlažemo eksponate, već da mladi ljudi i oni koji se već bave drvnom brodogradnjom tu nešto i nauče, pokupe kakvu ideju. Dakle, muzej će i širiti kalafatsko umijeće- kaež Ivan Klarin.

betina muzej brodogradnje6

U etnološkom krilu muzeja nalazit će se eksponati, njih 130 u stalnom postavu, od alata, narodnih nošnji, svega onog što je priklupljeno u zadnjih pola godine u suradnji s Muzeojom grada Šibenika.

–   Neke alate morat ćemo i rekonstruirati, znamo za njih, postoji pisana riječ o njima, ali ih više nema. Inače, sakupili smo preko 260 eksponata, ali nećemo ih sve moći izložiti jer smo ograničeni prostorom. Kako je zgrada muzeja stara 500 godina, iedaj je da baš ona bude prvi, glavni eksponat- kaže Kate Šikić Čubrić, privremena kustosica muzeja.

Od muzeja do Trga na moru u Betini izgradit će se i aleja kalafata, s ugraviranim imenima svih kalafata do danas, uz ugrađenu tanku LED liniju koja će simbolizirati konop ili sajlu i vodit će posjetitelje do betinske lučice.

–   Tu se zapravo radi o konceptu muzeja na otvorenom, nije nam namjera ograničiti se samo na unutrašnjost zgrade- kaže Ivan Klarin.

betina muzej brodogradnje1

U muzeju će se naći i makete starih gajeta, leuta i bracera, njih pet.

–   Makete će izraditi jedan od naših najcijenjenijih maketara, Luciano Keber, i to u omjeru jedan naprema 10. Riječ je o brodovima koji su barem dijelom napravljeni u Betini. Jedan od njih bit će otvorenog tlocrta, da posjetitelji mogu vidjeti i unutrašnjost broda- kaže Đenko Šandrić, voditelj Udruge Betinska gajeta, koja se zalaže da se betinski kalafati nađu na popisu zaštićene nematerijalne baštine.

betina muzej brodogradnje đenko sanic4

U Betini je, po Šandrićevim riječima, još 16 aktivnih kalafata, te isto toliko umirovljenih, koji također povremeno rade na brodovima.

 Izradite sami svoj brod na touch screenu

Posebna atrakcija muzeja u Betini bit će mogućnost da posjetitelji na touch screenu s igricom sastavljanja brodova. Posjetitelji će sami moći sastaviti svoj brod, te ga, kao suvenir, pokupiti na izlasku u muzejskoj suvenirnici.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.