Na današnji dan 1991. godine agresorska vojska napala je Drniš

Na današnji dan 1991. godine od agresorske vojske napadnut je grad Drniš.
Po prvi puta sirene su se oglasile 15. rujna, kada je stanovništvo noć provelo u skloništima, no nije bilo napada.
Idućeg dana oko 16 sati Centar za obavješćivanje dao je znak za zračnu opasnost za cijelo drniško područje.
Najprije su se čule detonacije prvih granata iz topova i tenkova, zatim snopovi granata iz višecijevnih raketnih ba­cača, a u predvečerje stigla je i avijacija.
Pod silinom napada i u strahu tijekom noći sa 16. na 17. rujna Drnišani su masovno napuštali svoje domo­ve, krenuvši u nesigurnost i neizvjesnost.
Starci, žene, djeca, bolesnici, zajedno u koloni naroda drniškog kraja kre­nuli su preko Čikole prema tada još slobodnim i sigurnijim krajevima u Hrvatskoj.
Prema riječima svjedoka to je izgledalo ovako: Kada su napustili svoje domove uputili su se u selo Knezovi te se iz sela spustili niz kanjon rijeke Čikole koja je srećom presušila, pa su prešavši korito zaputili prema Žitniću, a onda i prema sigurnim mjestima na obali.
Nakon četiri duge godine prognaničkog života, sanjani i očekivani dan povratka došao je 5. kolovoza 1995. godine kada je u Oluji Drniš napokon oslobođen.

IZVOR: facebook ‘Dogodilo se na današnji dan Domovinski rat’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.