NA DVA KOLA: Dogodine Šibenik dobiva i biciklističke staze

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ugradnjom sustava javnih bicikala grad Šibenik postao je prvi grad u Dalmaciji koji je implementirao takav oblik alternativnog prijevoza. Riječ je o pilot projektu čiji je cilj kroz nekoliko godina omogućiti čitav novi sustav alternativnog javnog prijevoza poput električnih brodova, taxi službi i sličnog. Unatoč skepticima koji su ovom projektu i prije njegovog početka proricali neuspjeh zbog manjka biciklističke infrastrukture u gradu, četiri postaje na kojima se nalazi ukupno 40 bicikala već u prvom tjednu naišle su na odobravanje korisnika. Krešimir Dvorski iz Sustava javnih bicikala d.o.o., tvrtke koja je na natječaju grada dobila posao implementacije sustava u Šibeniku, otkriva kako su već u prvom tjednu zabilježili oko 200 najmova bicikala, što je za Šibenik, kako kaže, odličan rezultat.

ODLIČNE REAKCIJE

– Svakom ovakvom projektu treba vremena da bude prihvaćen. U Zagrebu, primjerice, trebalo je godinu dana da javni bicikli postanu uobičajeni oblik prijevoza, a danas imamo oko pet tisuća stalnih korisnika. Građani Šibenika, prema našim informacijama, odlično reagiraju na ovu ideju, a to nam je i cilj. Pilot projekt, naime, mora biti prepoznat od građana kako bi ovaj sustav prerastao u cjelogodišnju ponudu – napominje Dvorski. Iako im turistička sezona donosi dodatne korisnike, pojašnjava, najvažnije je da sami Šibenčani u korištenju sustava javnih bicikala prepoznaju priliku koja će i njima biti na koristi. Kako bi približili građanima Šibenika svoju misiju, koja se, osim na efikasnijem i jeftinijem prijevozu, temelji i na ideji o potrebi za rekreacijom i fizičkom aktivnošću, u suradnji s Gradom organizirali su posebnu akciju. Svi Šibenčani koji do 31. kolovoza ove godine aktiviraju svoj račun u sustavu javnih bicikala dobit će dodatnih 40 kuna za korištenje bicikala.

Projekt koji je posve komplementaran s pilot projektom integracije sustava javnih bicikala pripremaju u gradskoj upravi. Prema riječima šibenskog gradonačelnika Željka Burića, već dogodine u gradskom proračunu naći će se stavka uređenja biciklističkih staza na gradskim prometnicama.

nextbike_sibenik3

– Svjesni smo da strogi centar Šibenika ima problem s prostorom smještanja biciklističkih staza, no zato imamo gradske četvrti u kojima je njihova implementacije i više nego moguća, poput Vidika, Krvavica, Baldekina, Crnice. Kontaktirat ćemo struku kako bismo zadovoljili sve sigurnosne kriterije, već ove godine nakon blagdana Velike Gospe počet ćemo raditi na projektnom rješenju, kako bismo na proljeće 2015. već imali obilježene prve kilometre biciklističkih staza – zajamčio je šibenski gradonačelnik. Sustav javnih bicikala u Šibeniku funkcionira na način da se za četiri kune po satu bicikli mogu unajmiti na Gatu Krka, plaza Banj, turističkom naselju Solaris i Dalmare centru.

ŠKOLA BICIKALA

Kako su bicikle u Šibeniku sve popularnije prijevozno sredstvo svjedoči i velika posjećenost Škole sigurne vožnje bicikla za djecu školske dobi od 9 do 14 godina starosti, koja se, pod pokroviteljstvom trgovačkog centra Dalmare, a u organizaciji Biciklističkog kluba Fortica, u Šibeniku održavala po prvi put tijekom ljetnih praznika. Škola je, zapravo, nastavak pilot projekta provedenog uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ‘Biciklom do znanja, sigurnosti i samouzdanja’. Cilj škole bio je potaknuti djecu na kretanje i aktivno korištenje slobodnog vremena, educirati ih kako bi razvili vještine potrebne za sigurno, zabavno i ugodno svakodnevno korištenje bicikla kao zdravog oblika urbane i rekreativne mobilnosti, što sveukupno doprinosi zdravlju, ali i sigurnosti djece na prometnicama.

biciklijada1

Ljetna škola biciklizma trajala je u Dalmare centru do sredine kolovoza, u prostoru u kojem je bio smješten Zimograd, od 16. srpnja po tri termina tjedno u klimatiziranim uvjetima.

Polaznici kroz multimedijalne i praktične radionice upoznali su prometna pravila i prometne znakove važne za sigurnost biciklista, dijelove bicikla, potrebnu opremu, pružanje prve pomoći, uvježbavali su tehnike vožnje i dokazivali se u vožnji po poligonu spretnosti i prometnom poligonu.

Iako je ova besplatna škola završila, zbog velikog interesa organizatori će najvjerojatnije nastaviti s edukacijom najmlađih. Kako doznajemo iz BK Fortica, priprema se novi tečaj kroz mjesec rujan, a prijave roditelji mogu izvršiti na mail bkfortica@gmail.com ili na broj mobitela 098/636 559.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.