Na Poljani se mogu graditi i četiri podzemne etaže!

Nakon istražnih radova na Poljani, koje je prije nešto više od mjesec dana izvela šibenska tvrtka Građevinski projekt d.o.o. Marka Maglova, i s tehničke strane sasvim je jasno kako je šibenski glavni trg itekako pogodan za kopanje i izgradnju podzemne garaže.

DO 15 METARA DUBINE

– Bušili smo do dubine od 15 metara, a na nekih 1,5 do dva metra dubine počinje kompaktna stjenovita masa. Riječ je o materijalu izuzetno povoljnom za kopanje i bušenje. Kad se radio tunel na tehnološkoj cesti, radilo se o stjenovitoj masi čiji se pritisak mjerio na oko tisuću mega paskala, dok je na Poljani riječ o svega 40 do 50 mega paskala. Dakle, riječ je o i do 20 puta mekšoj stijeni, pa kad radovi jednom na Poljani počnu, nikako ne bi smjeli biti toliko dugi kao na tehnološkoj, baš zbog te meke stijene. Uvjete i podzemlje na Poljani nazvao bih upravo idealnim za izgradnju podzemne garaže, nismo ni mislili da će se sve tako dobro poklopiti – kaže Marko Maglov.
Nema problema ni s arheološkim nalazima. Na dva mjesta Maglov je upozoren na postojanje starih gradskih bedema, koji su istraživanjem i pronađeni.
– Međutim, riječ je o objektima koje smo uredno obilježili, i nalaze se izvan obuhvata nove garaže, tako da ni s arheološke strane i strane zaštite spomenika nema problema – kaže Maglov.

NEMA NI PODZEMNIH VODA

Onoga čega su se svi bojali, i što je bitno moglo poremetiti planove i radove na podzemnoj garaži, bile su podzemne vode.
– Od podzemnih voda ni traga ni glasa, kako se kaže. To je i nas iznenadilo, zapravo nismo ni sanjali da je Poljana upravo idealna za podzemne radove. Gradonačelnik Željko Burić najavljuje tri etaže, ali ako se mene pita, ima tu mjesta i za četiri. Uvjeti su idealni – kaže Maglov.
Dio posla njegove tvrtke izradom elaborata koji je već predan Gradu Šibeniku je završen, na redu su izrade projekta, radovi na iskopu i sve ostalo što ide uz takve velike zahvate u samom centru grada.

Hoće li biti miniranja na Poljani?

– Hoće li ili neće biti miniranja na Poljani kad se bude gradila podzemna garaža ja ne mogu reći, to ne spada u moj dio posla. Ali, koliko znam i u praksi, tehnike miniranja već su toliko uznapredovale da je moguće strogo kontrolirati opseg eksplozije i njezinu snagu, tako da je i to moguće. Uz te kontrolirane eksplozije niti jedan drugi objekt u bližoj okolici Poljane ne bi smio biti ugrožen. No, o tome će odlučiti oni koji budu obavljali građevinske radove – kaže Marko Maglov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.