Na sezonskim poslovima rade 2.193 osobe

Zavod za zapošljavanje – Područna služba Šibenik sumirala je statistike za prvih šest mjeseci ove godine o sezonskom zapošljavanju osoba sa svoje evidencije. Prema njihovim statistikama, tijekom šest mjeseci 2012. na sezonskim poslovima poslodavci iz Šibensko-kninske županija tražili su 2.879 radnika i to najčešće u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, potom u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, trgovini na veliko i malo, te na koncu ugostiteljskim djelatnostima.

SMANJENA NEZAPOSLENOST

U istom razdoblju ove godine na sezonskim poslovima zaposlene su 2.193 osobe, a najviše je među njima Šibenčana i Kninjana. Što se tiče općenite slike na tržištu rada, u lipnju je županijski Zavod u svojoj evidenciji zabilježio 6.458 nezaposlenih osoba, odnosno 11,8 posto manje u odnosu na svibanj ove godine. Među njima, najviše je osoba između 20 i 29 godine starosti. Osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem čine većinu u strukturi nezaposlenih naše županije, no 10,1 posto od ukupnog broja nezaposlenih su i osobe s višim ili visokim, stupnjem obrazovanja. Tijekom lipnja 2012. novčanu naknadu sa zavoda u prosječnom iznosu od 1.552 kune koristile su 1.202 osobe s evidencije nezaposlenih osoba, što je 18,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

S POSLA NA BURZU RADA

Tijekom lipnja 2012. u evidenciju Zavoda prijavilo se 390 novih osoba. Najviše novoprijavljenih, preko 60 posto, došlo je izravno iz radnog odnosa i to u najvećem broju iz trgovine na veliko i malo, obrazovnog sustava, prerađivačke industrije te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane. S druge strane, u lipnju je iz evidencije nezaposlenih izbrisano 1.257 osoba, od čega je čak 82 posto stupilo u radni odnos. Konačno, u lipnju ove godine Zavod je zaprimio 498 potreba prijava za radnicima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.