NA TERENU S BOBIJIMA: Stranci su puno ljubazniji od domaćih ljudi

Na najfrekventnijim šibenskim prometnicama i križanjima i ove sezone promet reguliraju ‘bobiji’ pripadnici Jedinice prometne mladeži. Njih sedamdesetak u nekoliko grupa svakodnevno dobivaju konkretne zadatke, a sve s ciljem rješavanja prometnih gužvi i bolje protočnosti prometa. U razgovoru sa nekolicinom srednjoškolaca koji su se odmah prihvatili ovoga pomalo neugodnog posla, saznali smo kako su vozači uglavnom neljubazni, često im se prijeti, a čašćenje psovkama je normalna pojava.

SAMO IGNORIRANJE

– Posao sam po sebi nije težak, ali tokom četiri radna sata svašta se naslušamo. Šibenčani jednostavno nemaju prometne kulture, upozoriš ih da to ne smiju raditi, ali oni te lipo izignoriraju ili te opsuju. Jedan Zagrepčanin u bijesnom BMW X6 parkirao je baš tamo gdje ne smije i kada smo mu rekli da se makne, počeo je pametovati da je on faca te da će nam srediti otkaze – kazali su Zvonimir Periša i Mario Mišura učenici II razreda srednje Prometno tehničke škole koji reguliraju promet kod ‘nove pošte’. Tvrde da ni invalidi nisu ništa ljubazniji, jedan je tako u svom ludilu dok je izlazio s parkinga udario u pauk službu, dok drugi trebaju ‘samo na minutu skoknuti po kolače, pršut, meso…’

– Stranci su uvijek ljubazni, rijeko kad vrijeđaju, a jedan Amerikanac nam je čak dao 100 kuna, još nam ni danas nije jasno za što, valjda je mislio da mu čuvamo automobil, a mi smo samo radili svoj posao – iskreni su Zvonimir Periša i Mario Mišura. Kod Jadranske magistrale u dubokom hladu drugi problemi. Tihana Juraćin učenica II razreda Prometno tehničke škole bori se s vozačima koji konstantno parkiraju na pješačkom prelazu.

bobiji1

PRIJETNJA POLICIJOM

– Nije lako biti sam i upozoravati vozače. Često mi opsuju mater, govori mi da im neću naređivati, kad zaprijetim policijom bude još i gore. Kad osjetim da je netko nasilan onda se maknem, iskreno, nitko me ne doživljava – ispričala nam je Tihana Juraćin.

Bobiji će operirati gradom do 17. kolovoza, a osim u Šibeniku dvojica rade u Rogoznici. Ostale Općine nisu prepoznale ovaj vid prometne edukacije stanovništva, ali i preventivnoga djelovanja na sigurnost prometa. Osim toga, njihova je zadaća i pomaganje stranim i domaćim turistima u snalaženju na prometnicama i u gradu općenito. Načelnik Ivica Kostanić podsjetio je na problem evidentiranih recidivista prekršaja i kaznenih djela u prometu na cestama te je posebno istaknuo 30 vozača, koji su prema policijskim statistikama prijavljeni za veliki broj prekršaja teže naravi, odnosno većina od njih imaju od 15 pa do čak i 74 prekršaja. Obzirom na to naročito je napomenuo će policija za sve takve vozače zatečene u višestrukom počinjenju najtežih prekršaja i kaznenih djela iz domene cestovnog prometa postupati sukladno odredbama Prekršajnog zakona, te protiv njih podnositi prijave u kojima će nadležnom sudu uvijek predlagati i izricanje kazne zatvora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.