Najesen kreće uređenje Smokvice kod Primoštena

Tvrtka NESOS OLYNTHA, investitor i vlasnik otoka Smokvica kod Primoštena, namjerava već nakon završetka turističke sezone, negdje u listopadu, krenuti s radovima arboretuma na otoku, ne bi li ga otvorili za goste već slijedeće godine.

Projekt botaničkog vrta na Smokvici spominjao se već desetak godina, ali dosad nije bilo usuglašenosti između političkih struktura u Primoštenu po tom pitanju.

SLOGA PETRINE I HDZ-a

smokvica-2

Sve do zadnje sjednice primoštenskog Općinskog vijeća kad su se oko tog pitanja složili i načelnik Stipe Petrina i Županija šibensko-kninska, pa izgleda da nema više prepreka za start investicije na otočiću.

– Vrlo smo zadovoljni što su gradske i županijske vlasti prepoznale potencijal ovog projekta te nakon gotovo deset godina čekanja možemo započeti s radovima. Ovo je ujedno i dobar pokazatelj da se u Hrvatskoj polako pokreću investicije i to nas iznimno veseli- prokomentirao je novonastalu situaciju Edo Crnčević, direktor i jedan od vlasnika tvrtke NESOS OLYNTHA d.o.o.

Arboretum će, naravno, biti prvenstveno mediteranskog tipa. Na otoku već postoji dobro razvijeni fond stabala alepskog bora koji može poslužiti kao pogodna skeletna osnova za oblikovanje parkovnih motiva. Neke vrste grmlja su tamo razvile neobične habituse na kojima se dobro očituju za rast neugodne edafske i klimatske prilike pa njihovim uklapanjem u botaničko-sistematski i oblikovni sistem uređenja, otok može znatno pridobiti na znanstvenoj, pedagoškoj i turističkoj vrijednosti.

smokvica4

Osim što će biti otvoren za turiste, arboretum će imati i znanstveni karakter pa će tamo biti izgrađeno i nekoliko objekata za potrebe znanstvenika, ali i čuvara i ljudi koji će održavati posjed. Investitor namjerava spasiti ostatke drevnih građevina, bunja na vrhu Smokvice, a izgradili bi i svjetionik.

POSLOVNA TAJNA

Otok ima površinu od samo pet hektara, nema velikih strmina i posjetitelji će lako moći obići taj morem ograđeni jedinstveni botanički vrt. Investitor kaže da je idealna i izloženost vjetrovima na Smokvici koji tamo postižu razmjerno veliku jačinu, posebno bura i jugo, pa će posjetitelji moći dobro usporediti i doživjeti specifičnosti djelovanja vjetra na prirodne sisteme.

Vrijednost investicije zasad je još u domeni poslovne tajne.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.