Najkraći roman na svijetu ujedno je i najtužniji

Ilustracija

Dok je još bio sasvim mlad, Ernest Hemingway navodno se našao u društvu kolega pisaca i izjavio kako on može napisati kompletnu priču u samo šest riječi.

Ostali pisci mu nisu vjerovali, pa su odlučili učiniti situaciju zanimljivijom. Svi su uložili po 10 dolara i kladili se da je to neizvedivo, glasi priča koja kruži o slavnome piscu.

Ernest Hemingway je zatim uzeo salvetu sa stola i na njoj napisao šest riječi. Nije ih želio pročitati naglas, već je salvetu dao prvom kolegi do sebe. Kružila od osobe do osobe.
Ona je zatim kružila od osobe do osobe, a kada su svi pročitali njen sadržaj jednoglasno su se složili da je šest riječi apsolutno dovoljno da se napiše jedna priča.

Naravno, priča je svakako mogla sadržavati i nešto više, ali ovih nekoliko biranih riječi tjeraju svakog od nas da napravi vlastiti nastavak:

Na prodaju. Cipelice za bebu. Nenošene.

Iako prema nekim povjesničarima nema dokaza da je Hemingway doista autor tog ‘romana’ od šest riječi, jedno je sigurno. Tko god je autor, to je šest maestralno odabranih riječi.

 

Izvor:  http://danas.net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.