NAJPOZNATIJI BRKOVI ŽUPANIJE: Nediljko Dujić: ‘Brkovi, to sam ja!’

Najpoznatiji brkovi Šibensko – kninske županije svakako su brkovi skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića. On dokaz svoje muževnosti nije brijao, kako nam je rekao, od svoje osamnaeste godine otkako ih je pustio da rastu.

-To je neka mentalne vrijednosti.  Jedna vrsta ljubavi koju gajim prema njima,  a što je teško opisati riječima – priznao je Dujić, dodajući da podržava međunarodni pokret Movember koji za cilj ima podizanje svijesti o raku prostate kod muškaraca diljem svijeta.

SIJEDE SU ŠARMANTNE

Priča o Movemberu prvi put se spominje 1999. godine kada je grupa muškaraca iz australskog Adelaidea došla do ideje da pušta brkove u humanitarne svrhe kroz mjesec studeni. Oni su ujedno i autori tvorenice muvember (moustaches + November).  Okosnica njihove akcije bilo je prikupljanje financijskih sredstava prodajom majica s natpisom ‘Growing whiskers for whiskers’.

Tek pet godina kasnije, 2004., posve druga grupa australskih muževa organizira akciju u sklopu koje će kroz tih trideset dana u studenom puštati brkove i  bradu ne bi li podigli svijest o raku prostate i depresiji kod muškaraca. Kasnije je ta grupa nazvana Movember Foundation charity.

Tako su brkovi i brada, dotad ‘običan’ ukras muškarčeva lica, nekomu statusni simbol, nekom simbol moći ili seksipila postali zaštitni znak humanitarne akcije posvećene tom jačem spolu.

Dujić će nastaviti njegovati svoje brkove i kroz Muvember, ali i dalje kroz godine jer,  kaže nam, jedino što bi ga moglo natjerati da ih obrije su  zdravstveni razlozi, a sijedih dlaka se ne boji. One su, šarmantne, poručuje, a na pitanje privlače li njegovi brkovi nježniji spol, diplomatski odgovara da ne može reći da je nezadovoljan.

STAV, OSOBNOST ČOVJEKA

-Zahtjevno ih je održavati, redovito ih šišam, šamponiram svaku večer nakon što operem zube – priča nam skradinski dogradonačelnik o ukrasu muškarčevog lica koji je, prema istraživanjima, privlačan tek 10 posto žena, dok s druge strane, muškarac s brkovima zarađuje skoro pet posto više od svog kolege.

Bi li se kladio u brk?! Teško i nikako.

-Ovisi o čemu se radi. Prevelika je to vrijednost.  Bilo je dosta ponuda za moj brk, ali se nisam dao. Opstali su sve do danas. Nikad ih nisam brijao, a pustio sam ih u 18. godini. Brk to je Nediljko Dujić – poručuje, dodajući da je brk stav, osobnost čovjeka.

A stav, pozitivan stav je pridružiti se međunarodnom pokretu Muvember i pomoći u osvještavaju borbe protiv raka prostate, važnosti redovitih pregleda, rane dijagnoze…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.