Najviša kazna šibenskog sudstva, hoće li je srušiti Vrhovni sud?

Jedinstvena  maksimalna kazna zatvora od 40 godina Draganu Paravinji za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Drnišanke Antonije Bilić te pokušaj silovanja Marine Damjani iz Omiša, najviša je zatvorska kazna koju je u posljednjih deset godina izreklo šibensko sudstvo.

Prekaljeni odvjetnici i suci poput Branka Baice i Sanibora Vuletina, ne pamte da je ikada za slučaj poput ovog dosuđena maksimalna kazna zatvora. Obojica nam danas nisu željela komentirati hoće li Paravinja uistinu završiti iza rešetaka na 40 godina, odnosno hoće li ta kazna biti smanjena odlukom Vrhovnog suda. Obrana je već najavila žalbu na presudu koju će uputiti Vrhovnom sudu.

VRHOVNI SUD ODLUČUJE

Vrhovni sud je, primjerice, 23-godišnjem Darku Nakiću za monstruozno ubojstvo iz koristoljublja maloljetnog Petra Tanfare 2000. godine smanjio kaznu s 30 na 25 godina. Razlika slučaja je što je Nakić priznao brutalno ubojstvo mladog vaterpoliste te je pronađeno oružje (čekić i nož) s kojim je ubojstvo počinjeno.

U drugom slučaju koji je zgražao šibensku javnost 2008. godine kada je Tomislav Kovak osuđen na deset godina zatvora za okrutno ubojstvo poduzetnika Zorana Bujasa, Vrhovni sud povećao je kaznu optuženom za pet godina zatvora.

SLUČAJ TANFARA I KOVAK

Podsjetimo, Kovak je nakon kratkog verbalnog obračuna s Bujasom, poduzetnika udario vozilom, srušio na tlo, pregazio kotačima automobila u nekoliko navrata te ga usmrtio na osobito okrutan način. Županijski sud u Šibeniku je Kovaku uzeo kao olakotnu okolnost to što je otac malodobne djece i uzoran obiteljski čovjek. Kovak je, također, priznao ubojstvo, no ne i da ga je planirao pa mu sud i to uzeo kao olakotnu okolnost.

Paravinji, s druge strane, nikakva olakotna okolnost nije činjenica što je traženi zločinac, u BIH je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja žene, a u Srbiji na četiri godine i pet mjeseci zatvora za isti spolni delikt. Iako je Paravinja priznao zločin, poslije ga je povukao tvrdeći da su priznanje iznudili pod prisilom, a točku na ‘i’ svim dokazima u ovom predmetu svakako bi predstavljao pronalazak Antonijina tijela.

Hoće li viši sud uvažiti žalbu obrane koja je uvjerena kako presuda nije donesena na valjanim dokazima, ostaje za vidjeti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.