Nakon 2Cellos na tvrđavi sv. Mihovila nastupa HNK Split s čak dva baleta ‘Bolero’ i ‘Carmen’

Uzbudljiv mjesec srpanj na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila započinje u srijedu 9. srpnja koncertom svjetski poznatog čelističkog dua / 2cellos. Drugi koncert u nizu Terraneo Summer break-a već je rasprodan.

2cellos

Niti tjedan dana kasnije, u utorak 15. srpnja ljubitelji klasičnih djela uživat će u jedinstvenoj noći ljubavi i strasti. Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu na Tvrđavu sv. Mihovila dovodi  balete Bolero i Carmen, plesove natopljene španjolskim podnebljem i uzavrelom ciganskom krvlju.

balet_HNk_split

Ščedrinove plesne svite Carmen, izgrađene na motivima popularne Bizetove opere, te zavodljivi Ravelov Bolero na ljetnu pozornicu donosi Valentina Turcu, plesačica i koreografkinja s iskustvom višegodišnjeg baletnog usavršavanja kod jednog od najvažnijih autora u povijesti suvremenog plesa, velikog Mauricea Béjarta.

Uzbudljiva koncertna sezona ima nastavak u srijedu 23. srpnja, kada u Šibeniku gostuje Zagrebački komorni orkestar i virtuoz na violini Maxim Fedotov, ili kako ga njemački mediji nazivaju ruski Pagannini. Na ljetnoj pozornici izvesti će klasike Antičke arije i plesove Ottorina Respighia i omiljenu skladbu svih naraštaja Četiri godišnja doba  A. Vivalidija.

ZKO Fedotov

Zagrebački violinisti Mladen Dervenkar i Marko Mađarić okupili su 2004. petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i iznova pokrenuli Zagrebački komorni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole. Posebnu važnost za ZKO ima i trajna suradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor Međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.

Na kraju uzbudljivog programskog mjeseca srpnja na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila u četvrtak 31. srpnja nastupa Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Ovaj profesionalni folklorni ansambl, osnovan je davne 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. 

Lado_tvrdava

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe,  glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom sa preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200  kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha. Cijena ulaznice je 120 kn.

Ovaj čudesni koncert na ljetnu pozornicu tvrđave sv. Mihovila dolazi u sklopu Šibenskog plesnog festivala koji se od 28. srpnja do 2. kolovoza održava na Trgu Republike Hrvatske, ispred šibenske katedrale sv. Jakova.

 Sva večernja događanja počinju u 21 sat, ulaz u Tvrđavu je od 20 sati. 

Ulaznice za se po cijeni od 130 kn za balet, te 120 kn za Zagrebački komorni orkestar i Ansambl LADO od danas mogu kupiti u sustavu Eventima (na Petrol benzinskim crpkama, kioscima Tiska i Tisak Media, Dallas music shopu), na web stranici www.eventim.hr, a od četvrtka 3. srpnja i u Muzeju grada Šibenika, na blagajnama Tvrđave te u odabranim turističkim agencijama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.