Nalazi s Velištaka predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi u Udinama

Na nedavno otvorenoj međunarodnoj izložbi Adriatico senza confini (Jadran bez granica) u talijanskom gradu Udine po prvi su puta izloženi artefakti nađeni na arheološkom lokalitetu Velištak u zaleđu Vodica. Riječ je o međunarodnom izložbenom projektu u kojem sudjeluje više muzejskih institucija iz Hrvatske, Slovenije i Italije koje posjeduju nalaze iz razdoblja neolitika ili mlađeg kamenog doba koje datiramo od 6000. do 4000. godine prije Krista, a nađeni su na području istočne jadranske obale. 

nalazi1-

Izloženi predmeti pokazuju da su populacije na tom velikom području u razdoblju prije 6000 do 8000 godina bile u stalnim intenzivnim kontaktima što zorno potvrđuju sličnosti u ornamentalnom sustavu na keramičkim posudama, zatim razmjena sirovina za proizvodnju kamenog alata, kao i određeni zajednički religijski koncepti. Najveći dio izložbe zauzimaju predmeti iz šest hrvatskih muzeja kojima su predstavljeni nalazi iz sve tri faze neolitika na ovom području: impresso, danilska i hvarska kultura. 
Osim već poznatih i više puta izlaganih nalaza iz Danila, Pokrovnika i Bribira, na ovoj su izložbi prvi put predstavljeni i predmeti s arheološkog nalazišta Velištak s vodičkog područja. Neolitičko naselje Velištak pripada početnoj fazi hvarske kulture (oko 5000.-4700. prije Krista), a već niz godina ga istražuju djelatnici Muzeja grada Šibenika. 

Izložba je otvorena u okviru arheološkog znanstvenog skupa u organizaciji Talijanskog instituta za prapovijest, a u Gradskim muzejima Udina (Civici Muse di Udine) bit će postavljena do veljače 2015. godine.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.