Navodne Županovićeve investicije nestale bez traga

Gradonačelnik Ante Županović pohvalio se nedavno u javnosti kako je poslovni tjednik Lider Šibenik svrstao na treće mjesto u Hrvatskoj prema vrijednosti planiranih investicija koje se odvijaju u aranžmanu lokalne samouprave. Županović je usput naveo kako se trenutno u Šibeniku odvijaju investicije u  Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac, u izgradnju kolektora za istočni dio grada za koji je nedavno potpisan ugovor o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj, zatim u ljetnu pozornicu na tvrđavi svetog Mihovila, završava se gradska plaža Banj, a dio novca uložit će se i u poduzetničku zonu Podi za sufinanciranje gradnje komunalne infrastrukture. Sve to, naglasio je Županović, košta oko 192 milijuna kuna. Međutim, ako je vjerovati službenim podacima koji se nalaze na Internet stranicama Hrvatske gospodarske komore u nedavno objavljenoj bazi Centra za investicije, Županovićev optimizam bio je potpuno – neopravdan.

PAŠMAN NAS ‘PREŠIŠAO’

Grad Šibenik kao jedinica lokalne samouprave, naime, u Bazi nema uveden niti jedan jedini projekt, a na šibenskom području od projekata u najavi evidentiran je samo projekt Razvojno-inovacijskog centra iNavis koji bi trebao profunkcionirati u istočnom bloku zgrade iNavis u Šibeniku na 1.200 m2, i namijenjen je podršci malim i srednjim poduzećima u razvoju finalnih proizvoda, prvenstveno u aluminijskoj industriji. Ovaj je projekt vrijedan 1,25 milijuna eura, no njegov nositelj nije Grad, već Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Čak kada bismo ovom projektu pridružili sve investicije koje je gradonačelnik Županović naveo, a govoreći o investicijskom boomu javnih radova u Šibeniku, grad Šibenik, prema službenim podacima HGK-ovog Centra za investicije prema vrijednosti investicija nije niti pri sredini u Dalmaciji, kamoli u čitavoj Hrvatskoj.

Čak i jedna mala općina, poput Općine Pašman, ‘šiša’ Šibenik za višemilijunski iznos u planiranim investicijama.

Potpredsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže Dennis Rukavina najavio je, naime, u travnju ove godine kako su investitori iz Kanade iskazali interes za ulazak u pola milijarde eura vrijedan projekt Pašman rivijera, čiji je nositelj Općina Pašman, a koji je naveden u službenoj bazi Centra za investicije.

Inače, razgovor o investicijama samo u kontekstu lokalne samouprave ne može mjerodavno pozicionirati nijednu sredinu na ljestvicu ulaganja.

MILIJUNSKE INVESTICIJE SUSJEDA

S tim u vezi, kažimo kako su u Centru za investicije na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirana tri projekta – izgradnja heliodroma i prostora za interventne postrojbe HGSS-a i službi za hitne intervencije s javnim garažama za KBC Firule, čiji je nositelj HGSS, potom projekt Znanstveno-tehnologijskog parka u Vućevici, vrijednog skoro 55 milijuna eura, čiji je nositelj Splitsko-dalmatinska županija, te projekt uređenja sinjske gospodarske zone Kukuzovac. Zadarska županija ima čak pet projekata i svi su milijunski. Osim spomenutog projekta Pašman rivijere, na zadarskom području planirana je realizacija projekta Pag resort – vrijedan 229.800.000 eura, nositelj Quaestor d.o.o. Pag – integriranog, samostalnog, luksuznog turističkog kompleksa, potom izgradnja Termo elektrane Bravar, investicije od 500.000.000 eura čiji je nositelj IGH lux energija d.o.o., projekta ‘Zdravstveni i wellness centar Nin’, vrijednog 60.000.000 eura u koji ulaže Tankerska plovidba d.d., i projekta ‘Zdravstveni turizam u sklopu specijalne bolnice Biograd’, koji će Zadarsku županiju kao investitora koštati 45.000.000 eura. Dubrovnik s milijardu eura planiranih investicija ovdje doista nema potrebe spominjati…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.