Nedopustivo je da se ovrhama plijene čitave mirovine!

Pored povećanja raznoraznih poreza i uvođenja novih nameta, nova ‘omča oko vrata’ za hrvatske umirovljenike postale su ovrhe. Zbog malih mirovina umirovljenici nisu u stanju plaćati režije, a ni otplaćivati rate kredita, pa im institucije kojima duguju novac ‘sjedaju’ na mirovine.

OVRHE ‘TEŠKE’ 57 MILIJUNA KUNA

Po riječima Željka Šempera, saborskog zastupnika HUS-a, tako je u rujnu prošle godine preko HZMO-a nad 47 tisuća korisnika mirovina izvršena ovrha u iznosu od 57 milijuna kuna. U 14 tisuća slučajeva izvršena je ovrha veća od dozvoljene trećine mirovine i to u iznosu od 31 milijun kuna, a bilo je i slučajeva da je čak ovršen i cijeli iznos mirovine.

– Sve to se događa premda Zakon o mirovinskom osiguranju jasno kaže kako mirovine podliježu postupku ovrhe tako da se za naplatu potraživanja u ime zakonskog uzdržavanja može uzeti najviše jedna polovica, a za sva ostala potraživanja najviše jedna trećina mirovine. Također, od 15. listopada prošle godine na snazi je i novi Ovršni zakon koji također na isti način štiti dužnike – kaže Željko Šemper.

Pa kako je onda opće moguće da se kraj svih tih zaštitnih mehanizama događaju ovrhe na cijele mirovine ili, pak, na više od trećine iznosa? – pitali smo Šempera.

PITANJE MINISTRU MILJEVIĆU

– Problem je u tome što su banke u slučaju neredovne otplate rata kredita, dužnicima ponudile isprave, odnosno zadužnice, o pljenidbi svih računa, pa čak i pokretnina, a koje su ovjerene i potpisane kod javnih bilježnika prije 17. lipnja 2008.g. Na takve isprave ne važu ograničenja u ovrhama. HZMO ima obvezu provesti ovrhu prema rješenjima koje donijeli sudovi i javni bilježnici. Postupci koji su u tijeku HZMO mora dovršiti po odredbama starog zakona, jer novi zakon ne može djelovati retroaktivno i ne može poništiti potpisane isprave između banke i dužnika. HUS je poduzeo niz akcija u ministarstvima kako bi se spriječile sve takve neugodne posljedice za umirovljenike jer takve odredbe starog i novog zakona stavljaju dužnike u neravnopravan položaj – veli Željko Šemper, dodajući kako će u vezi rješavanja ovog problem, postaviti pitanje ministru pravosuđa Orsatu Miljeviću na sjednici Sabora.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.