Nesavjesnim vlasnicima 50 prijava, ali izmet je i dalje posvuda

Pseći izmet na ulicama – kažnjava li se to? Pitaju se mnogi Šibenčani. Ako prošećete centrom grada sigurno ćete naići bar na jednu smrdljivu ‘nagaznu minu’. Naravno, u jutarnjim satima rijetko ćete na šibenskim ulicama zateći psa kako slobodno obavlja nuždu dok se njegov vlasnik pravi slijep, ali u večernjim satima to je gotovo pa normalna pojava. Varoš, Građa, Gorica i Stari Grad doslovce su postali životinjski zahod, a ne zna se što smrdi gore – mačja mokraća ili pseći izmet.

STANARI KUPE IZMET

– Ovo je jednostavno postalo previše strašno. Ne znam doista koji bismo još zakon trebali uvesti da se vlasnici kućnih ljubimaca natjera da pokupe govno svog psa. Psi nam vrše nuždu doslovno ispred kućnih vrata, a mi sutradan kupimo njihov izmet. Imam li izbora? Nemam, jer ako ne počistim ja tko će – pita se Vinko Koštan, stanovnik šibenske Varoši. On nije jedini koji se žali na ovaj dugogodišnji i zasad nerješiv problem. Iako pravilo nalaže da, kada pas napravi nuždu na ulici, njegov vlasnik za njim mora počistiti, bez ozbiljne i veće novčane kazne rezultati izostaju.

– Grad Šibenik je u ovoj godini napisao oko 50 prekršajnih prijava za nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca koji ne žele pokupiti za svojim ljubimcima. Sve prekršajne prijave završavaju na sudu, no nažalost, većina vlasnika izvuče se samo uz opomenu suda – kazala je Ana Gojanović Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika. Tvrdi da komunalni redari  uredno i redovito upozoravaju i kažnjavaju nesavjesne  vlasnike kućnih ljubimaca, i to novčanom kaznom u iznosu od 200 kuna (na licu mjesta).

KAZNE NEMAJU EFEKTA

– Što se tiče ostalih kazni, prema Odluci o komunalnom redu  novčana kazna u iznosu od 500 do 10.000 kuna izreći će se i za prekršaj pravnoj osobi ako, primjerice, vlasnik psa vodi po uređenim javnim površinama, a naročito u perivoje Roberta Visianija i Luje Maruna, te zelenim površinama na Obali dr. Franje Tuđmana, Obali palih omladinaca i ispred zgrade Suda, te ako vlasnik dovodi psa na kupanje na plaže – ističe pročelnica Ureda gradonačelnika. Drugi veliki problem u cijeloj priči je nemogućnost pisanja prijave jer komunalni redar sam ne smije legitimirati osobu.

– Prema Zakonu RH nitko osim policije ne smije legitimirati građane i tražiti osobne podatke, te zato dolazi do problema, jer su komunalni redari u nemogućnosti da utvrde podatke počinitelja prekršaja – zaključuje gradska pročelnica. Interesantno je kako nesakupljanje psećeg izmeta nije samo šibenski i hrvatski specifični problem. S neodgovornim vlasnicima bore se u cijelom svijetu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.