NIKAD MANJE SREDNJOŠKOLACA U ŠIBENIKU: Neki smjerovi će se ukinuti, neki prepoloviti  

U šibenske srednje škole ove jeseni upisat će se 127 učenika manje. Zbog drastičnog deficita osmaša Šibensko-kninska županija, kao osnivač srednjih škola, uputila je resornom ministarstvu novi plan upisa učenika u prve razrede srednjih škola na svom području.

Za školsku godinu 201./2017. predloženo je smanjenje broja učenika u razredima pa će umjesto 28 đaka od jeseni u razredima sjediti 26 učenika. Također je predloženo i smanjenje dva razredna odjela, po jednog u Ekonomskoj i Prometno-tehničkoj školi.

Župan Goran Pauk o ovom je izvijestio ministra obrazovanja Predraga Šustara prilikom njegova nedavnog posjeta Šibeniku, a MZOS svoju odluku o ovom prijedlogu treba dati do 11. ožujka 2016. godine.

vus ministar sustar zupan pauk 310316 1

U Ekonomskoj školi u Šibeniku ukinut je jedan razred na način da će se prepoloviti broj upisanih komercijalista i ekonomista, dok će  se u Prometno-tehničkoj školi prepoloviti broj tehničara cestovnog prometa, a ukinut je smjer tehničara za logistiku i špediciju.

-Svaki smjer za Šibenik je potreban, pa tako i tehničar za logistiku i špediciju jer je za jednu sredinu bogatstvo obrazovnih smjerova i programa opće dobro. Konačnu odluku o ovom prijedlogu dat će Ministarstvo. Smatram da svi ravnomjerno moramo podijeliti ovaj problem, smanjenjem broja učenika po razrednim odjelima – kaže ravnatelj Prometno-tehničke škole u Šibeniku Zdravko Peran.

ekonomska prosvjed 9

Pročelnica UO za prosvjetu pri Županiji Diana Ercegović navodi kako su ove promjene rađene i usklađene s potrebama tržišta rada i obrazovne politike Šibensko-kninske županije. Prilikom donošenja plana upisa u srednje škole za iduću školsku godinu osluškivalo se bilo Zavoda za zapošljavanje pa se promjena dogodila i u Turističko-ugostiteljskoj školi.

Naime, iduće godine tamo će se upisati razred manje hotelijersko-turističkih tehničara, a istovremeno će se ‘podebljati’ broj učenika u smjerovima kuhar i konobar.

studentski posao konobari ugostiteljstvo

-Preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je da treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika u četverogodišnjim obrazovnim programima poput komercijalista, tehničara cestovnog prometa, tehničara PT prometa, hotelijersko-turističkih tehničara… – navodi Ercegović.

Najave govore kako će se i naredne školske godine upisati manje srednjoškolaca, ali Ercegović napominje kako situacija ipak neće biti drastična kao ove godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.