‘Niskokalorična’ glazbena poslastica Krešimira Jadronje

Geni su geni, ma gdje vi bili. Krešimir Jadronja, Šibenčanin s prebivalištem i boravištem prijavljenim u Sloveniji ne može tako (sve i da hoće, a ne želi) zatomiti ono ‘najšibenčanskije’ u sebi – ljubav prema glazbi. Njegov novi bend ‘nosi’ zanimljiv naziv (iako je dug, nekako se ‘uhvatite’ da vam se sviđa izgovarati isto) 3 Calories (In a Sugar Free Desert).

Nećemo ga prevoditi, ostavit ćemo ga kakav jest, ali ćemo predstaviti njegove članove, rad i planove za dalje. Tko zna, možda ih uskoro čujemo i u Krešimirovom rodnom gradu.

GLAZBA JE ESTETIZIRANA

Četveročlani slovensko – hrvatski bend čine vokal Nanča Muck, Miloš Rebula na klavijaturama, Mario Babojelić na gitari, te naposljetku Krešimir na udaraljkama, a evo kako Šibenčanin opisuje glazbu koju stvaraju.

– To je preplet ‘razgibanih’ melodija i bogatih harmonija, nadograđenih s provokativnim, a liričnim tekstovima. Zvuk grupe je, u osnovi, akustičan, instrumentarij omogućava sviranje s minimalnim sredstvima. S povremenim dodacima elektronike kreira se bogat i zanimljiv zvuk – priča Krešimir. Glazbu koju radi sa slovenskim kolegama glazbenicima opisuje riječima lirično i ekspresivno. Njima, pak, pridružuje riječi soul, minimalizam, finese i grubost.

– Glazba je estetizirana. Može se opredijeliti kao art pop dok koncept u cijelosti ima elemente jazza, kabareta, šansone, mada svejedno ostaje unutar pop idioma – zaključuje. Svi članovi benda su školovani glazbenici, a neki od njih školovali su se u nizozemskom Amsterdamu ili austrijskom Klagenfurtu, te im ovo nije prvi zajednički projekt.

– Putovi su nam se više puta križali u prošlosti, u različitim postavama, od popa, jazza do kazališnih žanrova. Na priznatim pozornicama kao što su Klub Cankarovog doma, Križanke, na festivalima Borštnikovi susreti, Lent Maribor, Rock Otočec, Schengenfest, Kino Šiška… – prisjeća se šibenski glazbenik u egzilu.

KONCERTI, PA ALBUM

Odnedavno se na Youtubeu može poslušati, odnosno pogledati videospot za njihov prvi singl ‘Time For New Mistakes’. Kompletnu produkciju, zvuk i video potpisuju članovi benda čija je, dodajmo i to, kreativna energija, prema Krešinim riječima, usmjerena prema albumu u nastajanju. Taj bi album, doznajemo, trebao ugledati svjetlo dana sredinom iduće godine, a dotad bi trebali odraditi i koji koncert.

– Planiramo od dvanaestog mjeseca pa naprijed početi s koncertima – govori, te dodaje da se nada zainteresiranim ‘strankama’ iz rodnog grada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.