Niti nakon četiri mjeseca Grad nije označio pješačke prijelaze

Prije nepuna četiri mjeseca pročelniku Ureda za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, Miroslavu Luciću, uputili smo pitanje vezano za veliki i prilično evidentni nedostatak znakova koji vozače upozoravaju na blizinu pješačkog prijelaza. Odgovoreno nam je kako su evidentirana sva mjesta na kojima nedostaje jedan, a na nekim prijelazima čak i znak iz jednog i drugog pravca, te da će službe, odnosno tvrtka ‘Signalizacija’, s kojom Grad Šibenik ima potpisan ugovor o postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije, po njihovom nalogu postaviti znakove koji nedostaju. No, niti nakon završetka turističke sezone i početka nove školske godine, na nekoliko mjesta, na koje smo i ranije upozoravali, još uvijek nije postavljen niti jedan znak nailaska na pješački prijelaz.

SASTAVILI SPISAK

pjesacki (5)

Ne ulazeći u problematiku vremenskog termina, kao eventualne olakotne okolnosti, postavlja se niz pitanja, ali među njima i jedno prilično banalno – zar lokalnoj samouporavi toliko malo znači sigurnost pješaka u prometu? Neće jedan postavljeni znak neodgovorne pojedince spriječiti u bjesomučnom stiskanju papučice gasa na automobilu ili motoru, ali iz jednog vrlo jednostavnog razloga znak za nailazak na pješački prijelaz mora biti na svome mjestu. Radi se, naravno, o zakonskoj regulativi koja jedinice lokalne samouprave obavezuje na ovaj akt. Potvrdio nam je to i Lucić, kojega smo još jednom upitali zbog čega se čeka s postavljanjem znakova.

– Kako smo već ranije razgovarali, naša služba je sastavila spisak svih pješačkih prijelaza na kojima nedostaju znakovi i vrlo brzo će se taj spisak dostaviti tvrtki ‘Signalizacija’, te će se postupno taj problem i riješiti – kazao nam je Lucić, te potpuno otvoreno naglasio kako je to i zakonska obaveza Grada Šibenika koja se mora ispoštovati.

JAVITE SE NADLEŽNIMA

No, koliki je rok za njihovo postavljanje, to ne znamo. A isto tako ne znamo zašto se znakovi ograničenja brzine ili, primjerice, zabrane parkiranja uredno postave čim se napravi ili prenamjeni dio ceste, dok pješaci na red za poštivanje zakona moraju doći zadnji. Ali dobro, netko mora biti i zadnji.

U slučaju da ste i vi, kao i mi na Šubićevcu, Meterizama ili ispod Doma zdravlja, vidjeli znakom neobilježeni pješački prijelaz, ili bilo kakav drugi nedostatak, slobodno se javite nadležnim službama. Pravo je, ali i obaveza, svih nas konstruktivnom kritikom sudjelovati u kreiranju boljeg života i dobrobiti čitave zajednice, pa makar to bili i znakovi za nailazak na pješački prijelaz.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.