Nova pravila iz džepova roditelja izbila i do 2.000 kuna za knjige

Iako je ljetna sezona tek ovih dana uzela pravi zamah, ima onih koji već razmišljaju o jeseni i novim troškovima koje ona donosi. To su roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, nabava udžbenika već je počela, a roditelji će djeci uglavnom morati kupovati potpuno nove učenike.

Prošle godine, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odlučio je kako udžbenike treba mijenjati, uz obrazloženje kako ističe rok od četiri godine na koji su stari udžbenici bili odobreni, dodajući kako im je nužna dorada, usklađivanje prema novom pravopisu te da moraju biti lakši i jeftiniji.

UDŽBENICI LAKŠI, ALI I SKUPLJI

I dok su po pitanju težine uistinu učinjeni neki iskoraci, pa će zbog manje gramaže papira na kojem su udžbenici tiskani učeničke torbe od ove godine biti lakše, većih korekcija cijena nema, a trošak roditelja je u konačnici veći, budući da većina udžbenika mora biti nova. U Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih nastavnih materijala izdanog od MZOS-a novi su udžbenici označeni zelenom bojom, dok su bijelom označena nova izdanja starih udžbenika. Posebno se ‘zeleni’ katalog za osnovne škole. Gotovo su svi udžbenici novi, osim nekih za strane jezike, učenike s posebnim obrazovnim potrebama te udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina. Roditelji srednjoškolaca mogli bi ipak proći nešto jeftinije, posebno ako im djeca pohađaju strukovne škole jer je starih udžbenika više nego novih.

Za potpuno novi komplet knjiga u knjižarama roditelji će, ovisno o školi i razredu svog školarca, morati izdvojiti između 495 i 2.379 kuna. Udžbenici za niže razrede osnovne škole koštaju ispod tisuću kuna, ali već od 5. razreda cijene skaču. Bitno je napomenuti kako se cijene paketa udžbenika razlikuju od škole do škole, jer svaka je imala pravo birati po kojim će nastavnim materijalima raditi. Imate li u kući gimnazijalca, vašem se kućnom budžetu ove jeseni ‘crno piše’. Za novi komplet knjiga morat ćete izdvojiti više od 2.000 kuna, ali srećom, primjerke pojedinih udžbenika ipak će se moći nabaviti u antikvarijatima ili dobiti u naslijeđe od starijih generacija.

Iz šibenskog antikvarijata Judita kažu nam kako su zadovoljni prodajom rabljenih udžbenika, a kupuju se mahom oni za srednje škole. Gužve su im već počele jer je ključno reagirati na vrijeme, budući da su im količine ograničene, a ušteda značajna. Srednjoškolski su udžbenici u antikvarijatima, naime, jeftiniji preko 40 posto.

JAK LOBI IZDAVAČA

U šibenskim su knjižarama već počele predbilježbe za narudžbu i kupnju novih udžbenika. Srećko Truta iz knjižare i papirnice Liber kaže kako novi udžbenici nisu problem samo roditeljima, već i njima kao maloj knjižari.

– Izdavači imaju jake lobije i diktiraju uvjete kakvi njima odgovaraju. Osim toga, stvorile su se i velike on-line knjižare koje se reklamiraju posvuda, što mi ne možemo jer izdavači uvjetuju avansno plaćanje, a banke ne žele odobriti kredite. Predbilježbe primamo, ali iz svog primjera mogu reći da su one minimalne. Najveću gužvu ipak očekujem početkom školske godine. Zasad se više naručuju razredni kompleti, negoli pojedinačni udžbenici, posebno za osnovne škole, čiji su udžbenici mahom promijenjeni. Iako, moram reći da su te promjene uglavnom kozmetičke, tako da se svakako radi o financijskom udaru na roditeljski džep – komentira Truta.

Prof. Emil Božikov, ravnatelj OŠ Brodarica, kaže kako je, s obzirom da njegova škola sudjeluje u raznim projektima Europske unije i ima kontakata sa školama u inozemstvu, imao prilike vidjeti da tamo veliki broj škola do 6. razreda osnovne škole uopće ne zahtjeva udžbenike. Smatra kako je to dobro, jer bi u tom slučaju, uz učeničku, do izražaja došla i nastavnička kreativnost.

– S obzirom na krizu, nije mi jasno kako nitko od nadležnih nije postavio pitanje produženja ‘roka trajanja’ tih udžbenika, uz manje iznimke. Nije u redu opteretiti roditelje s tolikim troškom, pogotovo u današnjim vremenima. Nekada smo iste udžbenike koristili i po deset godina i sve je bilo u redu – zaključuje Božikov.

Cijene udžbenika za osnovnu školu (na primjeru OŠ Faust Vrančić)

 1. razred – 521 kn
 2. razred – 578 kn
 3. razred – 557 kn
 4. razred – 706 kn
 5. razred – 1091 kn
 6. razred – 1091 kn
 7. razred – 1315 kn
 8. razred – 1312 kn

Cijene udžbenika za gimnaziju

 1. razred – 2174 kn
 2. razred – 2222 kn
 3. razred – 2379 kn
 4. razred – 2163 kn

 ‘Povratak u školu’ s Dalmare centrom

Povodom početka školske godine, Dalmare centar organizirao je akciju pod nazivom  ‘Povratak u školu’. Iz Uprave centra doznajemo da se u Dalmareovim trgovinama mogu nabaviti svi potrebni artikli za školu, te da pri obavljenoj kupnji svi kupci mogu dobiti prigodan poklon.

– Za školarce smo pripremili bojice, flomastere, pernice, blokove, olovke, torbice za mobitele.

Sve što trebate učiniti jest predočiti račun na posebno označenom mjestu u Dalmare centru, s naznakom da će se u obzir uzimati računi s minimalnim iznosom od sto kuna, a zauzvrat ćete dobiti svoj poklon – poručuju iz centra. Akcija traje do 5. rujna 2014. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.