NP Krka planira izgraditi još dva pročistača

Nacionalni park ‘Krka’ tijekom zimskih mjeseci obavlja redovito čišćenje i servisiranje pročistača otpadnih voda na Skradinskom buku. Uređaj je izgrađen i pušten u rad 2006. godine. Vodotok rijeke Krke u granicama Nacionalnog parka ‘Krka’ pripada I. kategoriji i vrlo je osjetljivo područje stoga je na lijevoj obali rijeke, na Skradinskom buku, izgrađen pročistač s trećim stupnjem pročišćavanja kojim se organska tvar, prije ispuštanja pročišćene vode u rijeku, razgradi oko 80 posto.

Nakon izgradnje pročistača Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ prihvatila je da se na uređaj naknadno priključe HEP d.o.o. i Vodovod i odvodnja d.o.o., čime se obrađuju otpadne vode svih korisnika na lijevoj obali rijeke Krke na Skradinskom buku.

U NP planiraju izgradnju još dva pročistača, na Roškom slapu i u Centru Puljani.

procistac-sk-buk

Rad pročistača kontrolira se svakodnevno. Izlaznu vodu iz uređaja uzorkuje i analizira Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uzorci vode moraju odgovarati uvjetima propisanim vodopravnom dozvolom i propisanim vrijednostima za vode.

Uređaji za pročišćavanje definiraju se kao vodne građevine s postrojenjima kojima se pročišćava otpadna voda iz sustava javne odvodnje prije njihovog ispuštanja u prirodni prijemnik. Radi na biološkom postupku (istom kao u prirodnom okolišu) s aktivnim muljem, pri čemu mikroorganizmi (najčešće bakterije), uz potrošnju kisika, razgrađuju organske tvari iz vode. Produkti koji nastaju su mulj, plin i očišćena otpadna voda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.