O šibenskim svecima u EU parlamentu: Časne, franjevci i predstavnici Biskupije sudjelovali na konferenciji u Bruxellesu

‘Sveci i službenici Božji porijeklom iz Šibenske biskupije: Sv. Nikola Tavelić, Službenica Božja majka Klara Žižić i Sluga Božji fra Ante Antić’ bili su tema konferencije koja je održana u utorak u Europskom parlamentu u sklopu tjedna Molitvenog doručka, a na kojoj su sudjelovale časne sestre franjevke od Bezgrješne, franjevci iz Provincije Svetog Jeronima i Provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vikar Šibenske biskupije i svećenika, te novinari Glasa Koncila, Slobodne Dalmacije, Laudato TV i radijske postaje Šibenik i Drniš.

– Prvi tjedan u prosincu u Europskom parlamentu nazivamo još molitveni ili religijski tjedan tijekom kojeg se tradicionalno okupljamo u molitvi i prijateljstvu slaveći kroz različita događanja i konferencije kršćanske vrijednosti i Boga. Posebno je važan molitveni doručak na kojem se okuplja preko 400 uzvanika iz cijele Europske unije i svijeta, a koji je prigoda za razmjenu iskustava, znanja te duhovni rast u zajedničkoj molitvi. Tako smo ove godine uoči proslave 50. godišnjice proglašenja svetim našeg hrvatskog Sveca Nikole Tavelića porijeklom iz Šibenske biskupije, odlučili organizirati konferenciju na kojoj želimo približiti njegov lik i djelo svima u Europskom parlamentu, ali i podsjetiti naše ljude u Hrvatskoj na ulogu i važnost koju ovaj svetac ima u našim životima – kazala je zastupnica Ivana Maletić koja je organizirala posjet.

Povodom proslave 50. obljetnice proglašenja sv. Nikole Tavelića svetim, a koja će se proslaviti 2020. godine, Šibenska biskupija pokrenula je trogodišnju pripravu, pa od lani organiziraju hodočašća, simpoziji, konferencije, molitvena okupljanja i druga događanja.

Ne mogu zamisliti Šibenik, cijelu Hrvatsku i šire bez sestara franjevki koje je utemeljila Službenica Božja majka Klara Žižić – rekao je generalni vikar Šibenske biskupije Marinko Mlakić.

Fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana svetog Frane u Šibeniku i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku govorio je EU parlamentu o životu i djelu franjevačkog mučenika iz 14. stoljeća.

– Pitamo se imaju li sveci koji su stoljećima udaljeni od nas aktualnu poruku za nas danas? Svevremena je njihova poruka. Sveti Nikola Tavelić živio je u vremenu kada su franjevci bili papini poslanici na mjestima gdje je Crkva bila nagrižena od raznih hereza te je 12 godina djelovao u Bosni sa svojom braćom franjevcima. To djelovanje želio je nastaviti u Palestini, u Svetoj zemlji, ali njegov rad je zaustavljen i umro je mučeničkom smrću – ispričao je fra Bradarić.

Dvodnevni posjet Europskom parlamentu završio Molitvenim doručkom na kojem su predstavnici Šibenske biskupije molili za progonjene kršćane u cijelom svijetu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.