Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima na Veleučilištu u Šibeniku

Povodom obilježavanja Europskog dana trgovanja ljudima na Veleučilištu u Šibeniku u petak, 17. listopada u 10.00 sati u predavaonici A u suradnji s MUP – Policijska postaja Šibenik provest će se informativna kampanja  i anketni upitnik o razini osviještenosti o trgovanju ljudima te će se predstaviti kampanja “Dvije djevojčice” (i istoimeni film autorice Ruth Beni) koja se provodi u 13 europskih država s ciljem osvješćivanja rizika kojem su izložene djevojke, koje su zbog privlačnih ponuda o zaposlenju ili romantičnih razloga odlučile putovat u druge zemlje. Kampanja se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Ukrajini, BiH i Sloveniji.

Trgovina ljudima je ropstvo modernog doba čije su žrtve najčešće žene i djeca koji se seksualno iskorištavaju i tjeraju na prisilni rad. Procjenjuje se da u Europi godišnje nekoliko stotina tisuća ljudi postanu žrtvama trgovine ljudima.

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima po prvi je puta obilježen 2007. godine na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta. Cilj Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.

U Republici Hrvatskoj 2002. godine formiran je Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima. U suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 7799) putem koje je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima.

Trgovanje ljudima je ozbiljan društveni problem prilikom kojeg dolazi do najgorih oblika kršenja ljudskih prava:

  • prava na život
  • prava na sigurnost
  • prava na privatnost
  • prava na slobodu kretanja
  • prava na slobodu izbora.

Obilježavanje Europskog dana trgovanja ljudima predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima i važan je za podizanje znanja i svijesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Važno je da se cijela zajednica uključi u borbu protiv trgovine ljudima jer šutnja i ignoriranje znače sudjelovanje u zločinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.