Obnavlja se gotički portal u Vodičkoj ulici

Iz Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ najavljuju da će najveći projekt za iduću godinu u Šibeniku biti projekt revitalizacije tvrđave Barone/Šubićevac, te da u istom imaju potporu Grada Šibenika. Projekt će, najavljuju, odgovarati gabaritima onog pod nazivom ‘Turistička valorizacija Kanala sv. Ante’ ili obnovi tvrđave Sv. Mihovila.

– Svojevremeno smo izradili financijski elaborat za potencijalne ulagače u obnovu tvrđave. Prije par dana u razgovoru s gradskim ocima dobili smo zeleno svjetlo da će idući najveći projekt u gradu biti projekt tvrđave Barone i to, moram naglasiti, zahvaljujući isključivo dokumentaciji koju je pribavili Društvo i stotinama tisuća kuna koje su članovi Društva i njihovi prijatelji donirali – rekao je predsjednik DZOŠB ‘Juraj Dalmatinac’ Hrvoje Zekanović na nedavno održanoj prvoj redovitoj Skupštini Društva.

SVI PROJEKTI NA JEDNOM MJESTU

Taj će projekt biti prijavljen na IPA IIIc natječaj, a dok ne krenu i prvi radovi na tom pozamašnom projektu, Društvo će raditi na realizaciji onih koji zahtijevaju manje novca.

Jedan od takvih je projekt uređenja portala u Vodičkoj ulici, u samoj gradskoj jezgri Šibenika. Riječ je o gotičkom portalu, a financirat će se novcem dobivenim od Zaklade Adris koja je u ovoj godini podijelila više od tri milijuna kuna za 36 projekta iz područja znanosti i otkrića, stvaralaštva, ekologije, baštine i dobrote u šestom donacijskom ciklusu. Od ukupne svote, 52 tisuće kuna darovano je šibenskom Društvu.

– Radovi bi trebali početi u ponedjeljak, 5. studenog ili dan kasnije, ovisno o vremenu – govori Zekanović o početku radova koje bi trebala izvoditi zadarska tvrtka Travaj ovlaštena za izvedbu konzervatorskih radova.

– Imali smo još tri nepovoljnije ponude, ali oni su ovlašteni za izvedbu tih radova i konzervatori su nam dali zeleno svjetlo da ih uzmemo – priznaje predsjednik šibenskog Društva čiji članovi posao odrađuju na volonterskoj osnovi.

Ipak, Društvo je u ovoj godinu uspjelo zaposliti dvije djelatnice na održavanju tvrđave. Bile su zaposlene na period od tri mjeseca, a od Zekanovića doznajemo da bi od 1. studenog ponovno trebao biti zaposlen još jedan radnik. U ovoj je godini, između ostalog, Društvo uspjelo izraditi i prikupiti dokumentaciju za idejni projekt uređenja ugostiteljskog objekta i galerije/suvenirnice na tvrđavi Barone, te je u tijeku postupak ishođenja Rješenja o uvjetima građenja, posebna geodetska podloga za isto kao i 3D snimak. Izrađen je troškovnik sanacije vanjskih zidova tvrđave, napravljen je arhitektonski snimak, te konzervatorski elaborat tvrđave.

Također, pojedini projekti Društva prijavljeni su i na neke natječaje, no ocjenjeni su negativno poput projekta Uređenja muzeja na tvrđavi Barone koji je IPA Adriatic ocijenio negativnim, a Ministarstvo kulture RH odbilo je financirati konzervaciju gotičkog portala u Vodičkoj ulici.

OČEKUJEMO POZITIVNU REAKCIJU

– Na proračunska sredstava Ministarstva kulture prijavili smo se lani i ove godine. Lani smo prijavili tri natječaja i svi su bili negativno ocjenjeni. Ove smo godine ponovno prijavili jedan projekt i očekujemo pozitivnu reakciju. Na nekoliko mjesta nismo bili prepoznati, pa smo se prijavili opet. Nadamo se da ćemo biti prepoznati – ne skriva Zekanović ni neuspjehe, ni nadanja da će biti bolje. Dok čekaju na rezultate pojedinih natječaja, to će činiti iz prostorija koje odnedavno dijele s Lions klubom i kulturnom udrugom Šibenske šuštine. Prostorije u Ulici Sv. Nikole Tavelića besplatno im je ustupio Ante Šare pa tako članovi Društva ne samo da rade bez naknade, nego i zajednicu oko sebe potiču na isto. Ako zbog ničeg, zbog toga je lijepo imati ih u gradu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.