Odani narančastoj boji i ‘kockicama’

funcuti1

Među 35 tisuća duša, pretpostavljamo uglavnom hrvatskih navijača, koji će se na ‘veliki nogometni petak’ natiskati na maksimirskom stadionu kako bi svjedočili sudbonosnoj utakmici između Hrvatske i Srbije, bit će, budite u to uvjereni, i Šibenskih Funcuta. Jer od osamostaljenja Hrvatske gotovo niti jedna utakmica ‘vatrenih’, ma gdje i protiv koga igrali, nije prošla bez podrške šibenskih navijača sa tribina. Uključujući i one prijateljske.

Pa je tako nekoliko Funcuta prije nešto više od mjesec dana uživo, na Fulhamovom stadionu Craven Cottageu u Londonu, svjedočilo generalnoj probi Modrića i ekipe za susret s istočnim susjedima.

 RASULO SE SVUD PO SVITU

Da, Funcuti su jednako odani narančastoj boji i ‘kockicama’. Njihovi šalovi i transparenti vijorili su se na svjetskim prvenstvima u Francuskoj, Njemačkoj (navodno su neki potegli čak i do dalekog Japana), kao i na svim europskim smotrama na kojima je nastupala hrvatska reprezentacija – Engleskoj, Portugalu, Austriji i Švicarskoj, te na ovom zadnjem Euru, igranom prošlog ljeta u Poljskoj i Ukrajini. Zbog te odanosti nacionalnoj vrsti Šibenski Funcuti uživaju veliki ugled među ostalih hrvatskim navijačkim skupinama, ali i u Hrvatskom nogometnom savezu.

Kada smo za prošli broj Šibenskog tjednika razgovarali s nekadašnjim vodećim ljudima šibenske navijačke udruge, ispričali su nam kako je Zorislav Srebrić, nekadašnja ‘katica za sve’ u krovnoj nacionalnoj nogometnoj organizaciji, gajio veliko poštovanje prema Funcutima.

– Samo recite koliko karata vam treba – kazao bi Zorko kada bi iz šibenske navijačke udruge stigao zahtjev za ulaznicama za neko veliko natjecanje ili utakmicu.

NAVIJAČKI UGLED

Borisa Pelaića Pelea, bivši je glavni tajnik HNS-a, kažu, znao po imenu i uvijek bi ga srdačno primio u ‘kući nogometa’.

Nerijetko su Funcuti znali i voditi navijanje hrvatskih navijača na utakmicama ‘vatrenih’, a takvu čast nemaju baš svi. Poštovanje ostalih navijača treba zaslužiti. A Šibenski Funcuti definitivno su ga zaslužili.

 

Povodom proslave 30. rođendana Šibenskih Funcuta najavljene pod geslom ‘Šibenik gori’ na adresu redakcije Šibenskog portala stigao je tekst neslužbene himne šibenskih navijača. Tekst ‘Imaš grade svoje Funcute’ napisao je, a tko drugi neko veliki Funcut, šibenski pjesnik Josip Vlahov a.k.a. Građanin Josip. Kakao nam je kazao, na glazbu za pjesmu još ćemo se morati strpjeti, budući da će himna biti odsvirana 13. travnja na koncertu povodom rođendana Funcuta.

Dotada prenosimo vam tekst pjesme:

IMAŠ GRADE SVOJE FUNCUTE

Svoje srce da san
ja san ode nika
Mi smo tvoja nada
dica Šibenika

Plišac,Dolac,Varoš
s tobom od davnina
Gorica i Centar
snaga s Baldekina

Meterize te vole
Crnica,Vidici
Pobjedu donesi
sada svojoj dici

Refren:

Šalovi se dižu
crno-narančastih boja
Šibeniče ti si
vječna ljubav moja

Lanterna u noći
baklje koje gore
Našim nebom sada
zastave vijore

ooooooooooooooo veliko je srce Šibensko
eeeeeeeeeeeeeee imaš grade svoje Funcute

Šubićevac sa svima
jedna ljubav spaja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.