ODLUKA VLADE KOJA JE UZBUNILA HRVATSKU: Hoće li šibenski zastupnici povećati plaće dužnosnicima?

Bit će zanimljivo vidjeti reakcije saborskih zastupnika na prvoj ovogodišnjoj sjednici Hrvatskog sabora kada im na stol stigne prijedlog Vlade o povećanju plaća za 20-ak posto za dio državnih dužnosnika. Odluka o izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika koju je jučer donijela Vlada na svojoj prvoj sjednici u novoj godini izazvala je burne negativne reakcije građana i medija. Javnost je ljuta jer pojedincima plaće rastu u trenutku kada Hrvatska broji više od 350 tisuća nezaposlenih, a ministar rada Mirando Mrsić, kako je sam izjavio, ne zna koliko će ta brojka dalje rasti. Smanjene su plaće zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu, poziva se na štednju, kreditni rejting zemlje je u smeću, no dio državnih dužnosnika, primjerice, ravnatelj, pomoćnik i zamjenik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu mirno spavati – na račun će im sjedati i do 16 tisuća kuna.

BARANOVIĆ: NISAM PRIJATELJ OVAKVIH POTEZA

Kako će o ovom prijedlogu glasovati šibenski saborski zastupnici, doznat ćemo već koncem siječnja.

– Dokumente koje nisam pročitao nemam običaj niti komentirati, no mogu vam kazati kako nisam prijatelj poteza koji ne uvažavaju situaciju u kojoj se nalazimo. Kada prijedlog pročitam, tražit ću na saborskoj raspravi pojašnjenja o svemu. Najviše mi je zazvonila najava o povećanju plaća dužnosnika, dok su ukinute saborske mirovine što je bio jedan od prvih poteza ove Vlade i što sam apsolutno podržao  – navodi HNS-ovac Petar Baranović.

Do saborskog zastupnika Franka Vidovića nismo uspjeli doći budući da ne odgovara na telefonske pozive, a nije odgovorio niti na mail kojeg smo mu danas poslali preko pročelnice Ureda gradonačelnika Ivane Bujas Rupić koja nam je kazala kako je zastupnik izvan Hrvatske.

KLARIN: TREBAJU NAM TOP MENADŽERI

Najmlađi zastupnik aktualnog saziva na Markovu trgu, SDP-ovac Ivan Klarin poručuje kako će svoju odluku uskladiti s Klubom zastupnika SDP-a, no dodaje:

– Definitivno da je vrijeme teško, nije lagano, kada se očekuje štednja svih ne bi li se kroz dvije godine popravila gospodarska slika Hrvatske. Možda ovaj potez izgleda politički nepopularan, ali mi u državnoj upravi trebamo top menadžere, a kako bi oni došli raditi treba im pružiti dobre uvjete – mišljenja je Klarin. Socijaldemokratu je zasmetalo što mediji nisu glasnije izvještavali kada su prije šest mjeseci za 30 posto smanjene plaća svim ravnateljima državnih agencija, dok je ovdje riječ tek o dijelu državnih dužnosnika.

KULUŠIĆ: OVO JE NAKARADNO

HDZ-ovci, očekivano, Vladinu su odluku dočekali na nož.

– Nakaradno je u ovo vrijeme kada su ukinute božićnice, smanjeni troškovi prijevoza, kada imamo 360 tisuća nezaposlenih, kada je došlo do povećanja PDV, povećanja cijena plina, struje i cestarina, pojedincima povećavati plaće za 20 posto. i ne samo to, već je tragično što oni postaju državni dužnosnici te po prestanku mandata godinu dana primaju dužnosničku plaću – komentar je HDZ-ovog Ante Kulušića. Protiv je i njegova stranačka kolegica Branka Juričev Martinčev.

– U vrijeme kada govorimo o štednji, iz solidarnosti prema obrazovnim i zdravstvenim djelatnicima ovaj potez nije bio u redu – poručuje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.