OGORČENI ŠIBENSKI LIJEČNICI: ‘Radimo za 30 kuna po satu i još nas se vrijeđa!’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatsko zdravstvo prolazi kroz bremenito razdoblje. Unatoč najavi o završetku dvoipolmjesečnog štrajka, dogovor o novom kolektivnom ugovoru još nije poznat, a Vlada smanjuje plaće liječnicima štrajkašima. Na pojedinim odjelima šibenske Opće bolnice tvrde – sve to uopće nisu osjetili jer se, zapravo, obavlja gotovo sav posao, štrajku unatoč. No, u posljednje vrijeme, kada bi trebali razmišljati o okončanju prosvjedovanja, liječnici su osobito srditi na državnu vlast.

NISMO NERADNICI

– Shvaćamo situaciju u društvu, ali ne možemo se pomiriti sa situacijom da se nas liječnike stavlja u kategoriju neradnika. Znate, kad čovjek ima preko 50 godina i kad 30 godina dežura noću, kada ga noć zatekne u operacionoj sali, pa gleda kroz prozor i razmišlja kako, dok većina ljudi spava, on radi i praktično u polu-snu odgovara za živote, nakon što je odradio 24 sata u komadu, tada vam takve optužbe ne sjedaju najbolje. Onda vas sve to ljuti još jače i ne možete se pomiriti s činjenicom da nećete biti plaćeni. U biti, ne možemo se pomiriti s činjenicom da bilo tko, tko radi u ovoj državi ne dobiva plaću – kazao je dr. Nikica Živković, šef rodilišta Opće bolnice Šibenik, komentirajući štrajk liječnika. Tvrdi da im ne smeta što rade za 30 kuna po satu, već od svih vlasti, bez obzira na političku opredijeljenost, očekuju da se njihov trud uvaži, im se kaže: ‘Vi liječnici ste zaslužili više, dobro radite svoj posao, a kad budu neka bolja vremena mi ćemo vas adekvatno platiti’, kaže dr. Živković.

– Mi služimo ovom narodu, nikad nismo bježali, čak i kad smo granatirani. Nazivati nas neradnicima, a jedini smo uvijek bili s narodom, i na bojišnici, i u podrumu ove bolnice, i dislocirani u Ražnama atomskom skloništu, to nas itekako smeta – poručuje dr. Živković. Osim toga, unatoč dugom štrajku, tvrdi, posao nije patio.

CIJELO VRIJEME RADILI

– Mi, u biti, ne možemo štrajkati jer imamo hitne situacije pa nam nije padalo napamet prekidati posao. Pa, čak je klinička ambulanta radila permanentno. Istina, neki su liječnici nisu htjeli upisivati pacijente, ali to je stvarno bio minimalan broj zaposlenika. Međutim, i oni su, kako se štrajk odužio,  nakon nekog vremena nastavili s normalnim radom – nastavlja šef šibenskog rodilišta. Zbog uvjeta u hrvatskom zdravstvu ova se struka, nastavlja Živković, suočava s izraženim problemom odljeva mozgova. Ulaskom Hrvatske u EU, mnogi su liječnici bolji život odlučili potražiti u susjednim zemljama. Samo u prvom mjesecu hrvatskog punopravnog članstva, preko granice je otišlo 36 liječnika, a prema posljednjim podacima, dokumente za rad u zemljama Europske unije zatražilo je 150 hrvatskih liječnika. Stručnjaci su već počeli s apelima ministru zdravlja, traže izradu nacionalne strategije kako bi se zaustavio odljev zdravstvenih djelatnika.

– Ovo nije jedini moment kada se liječnicima davao vjetar u leđa za bijeg iz Hrvatske. Svi mi ovo do izvjesne granice trebamo istrpjeti, ne bi bilo dobro za struku da mladi odu van zemlje jer ćemo mi stariji otići u mirovinu pa ovdje neće imati tko raditi. U ovom trenutku moj odjel ima dovoljno liječnika, ali u skoroj budućnosti lako bi se to moglo promijeniti, nekako smo uvijek na granici, a tada se služba neće moći organizirati – zaključuje dr. Živković.

Podsjetimo, godišnje u mirovinu ode 450 liječnika, trenutno u sustavu zdravstva radi više od 500 liječnika starijih od 65, a neki su i stariji od 70 godina. Prosjek svih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj je oko 49 godina.

  Zašto Šibenik nema mladih liječnika specijalizanata?

– Postavljam pitanje zašto Šibenik nema mladih doktora, specijalizanata. Primjerice, moj sin je bio prisiljen ostati u Zagrebu, a zašto je ostao u metropoli, to treba pitati ljude koji ga ovdje nisu htjeli zaposliti. Isto je i s njegovim kolegama, ima ih sedam, sve sami Šibenčani, mladi liječnici specijalizanti, najizvrsniji studenti medicinskog fakulteta u Zagrebu. Nitko nije u Šibeniku. To je pokazatelj stanja ovog grada. Osim toga, nitko ne govori o činjenici da dosta zaposlenih imamo iz Splita, a to se nikad u povijesti Opće bolnice Šibenik nije dogodilo. To jednostavno nije dobra perspektiva za ovaj odjel, niti za ovu bolnicu – zaključuje šef rodilišta Opće bolnice Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.