Opasni otpad uklonjen iz TEF-a, predstoje razgovori s Vladom i INOM

Na prostoru TEF-a više nema opasnog otpada, zadovoljno su danas konstatirali šibenski gradonačelnik Ante Županović, dogradonačelnik Franko Vidović te direktor TEF-a Krešimir Šakić. Sav kontaminirani materijal s preko 1.000 PAH-ova, koji je predstavljao opasnost za zdravlje građana Šibenika, otpremila je tvrtka GIRK Kalun iz Drniša. Lokalnoj tvrtki taj je posao povjeren u kolovozu ove godine, nakon što je zajam od 10 milijuna kuna za sanaciju opasnog otpada osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

JOŠ 60 000 TONA TROSKE

-Mukotrpan posao sa strahovito puno problema priveden je kraju – poručio je gradonačelnik, dok se Šakić prisjetio, kako kaže, nestručnih i zlonamjernih aktera koji su sudjelovali u sanaciji te manipulacija s podacima u cijeloj priči o TEF-u.

Na zemljištu od 28 hektara čija se vrijednost procjenjuje na 330 milijuna kuna, preostalo je ukloniti još oko 60 tisuća tona granulata troske. Od toga se manji dio odvozi na Bikarac te služi u sanaciji odlagališta, oko 15 tisuća tona iskorišteno je u uređenju infrastrukture na Podima, a čak se razmišlja da se spomenuti granulat iskoristi u projektu gradnje kolektora za istočni dio grada budući da je riječ o materijalu pogodnom za građevinarstvo i cestogradnju.

–  Na kraju smo jednog dijela puta, riješili smo se ružnog crnila. Preostalo je riješiti još oko 60 tisuća tona materijala, natječaj je u tijeku, a vjerujemo kako ćemo i to sanirati kroz mjesec i pol dana. Kroz par dana izaći ćemo s idejom kako bi trebao izgledati obalni dio TEF-a koji se uklapa s postojećom planskom dokumentacijom– poručio je dogradonačelnik Vidović te je aktualnom ministru zaštite okoliša Mihajlu Zmajlovića zahvalio što je već na početku  preuzimanja dužnosti obišao teren TEF-a.

RAZGOVORI S VLADOM I INOM

Veliki dio posla, ipak, još treba odraditi budući da je zemljište TEF-a opterećeno s hipotekom koja iznosi 135 milijuna kuna, od čega je najveći vjerovnik država s 90 milijuna kuna te INA s oko 45 milijuna kuna.

– U fazi realizacije je predstečajna nagodba s ciljem da se dugovanja pretvore u vlasničke udjele vjerovnika, a sretna okolnost je što je najveći vjerovnik država kojoj je, kao i Gradu Šibeniku, interes da se ovaj vrijedan prostor stavi u funkciju – ističe Šakić. Konkretni razgovori s predstavnicima Vlade i INA-e trebali bi uskoro uslijediti, a gradski čelnici vjeruju kako će vrijednost zemljišta na TEF-u, nakon glancanja prostora, premašiti 330 milijuna kuna  što će umanjiti vrijednost hipotekarnih dugovanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.