Otvorena svetkovina svetog Mihovila

Proslava Sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla u katedrali svetog Jakova u nedjelju 28. rujna. Uz šibenskog biskupa Antu Ivasa na slavlju su sudjelovali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić, hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, te grkokatolički križevački vladika Nikola Kekić. Na slavlju je bio i provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.

otvorenje mih2

Naš grad Šibenik od svog rođenja i Biskupija od svoga osnutka slavi nebeskog zaštitnika Mihovila arhanđela. Danas molimo moćnog zaštitnika da nas brani u boju koji nam uvijek iznova nameće sotona. Molimo da nam Bog uvijek bude prvi i jedini, da nam Bog koji je ljubav bude prvi jedini svjetionik do vječnosti Božje, poručio je biskup Ante Ivas u uvodnom dijelu slavlja.

Zahvalni smo Bogu što su ovaj Grad i Biskupija, vjerujemo i po zagovoru svetoga Mihovila, slijedili Božje svijetlo i put i po mnogim svoji ženama i muževima. Oni su nam ostavili svijetli trag vjere da ga slijedimo, živimo i dalje prenosimo na generacije koje stasaju, poručio je biskup Ivas.

otvorenje mih 1
Prigodnu homiliju održao je meštar novaka s Visovca fra Jure Šimunović. Mi ljudi zapadne kulture živimo u obilju svega. Mi posjedujemo moć da možemo brda premještati, no sve to bez Boga i mimo Boga pretvara se u siromaštvo, bijedu i nasilje. Izgubili smo osjećaj za dobro, lijepo i istinito. Nije dovoljno biti dobar, dobrotu trebamo živjeti na aktivan način. Darove i dobrotu treba neprestano razvijati i surađivati sa svevišnjim Bogom, poručio je fra Jure Šimunović. Bit je života vjernika, ne samo vjerovati u Boga, ne samo slaviti Boga, nego i Boga utjelovit svijetu.

Nakon otvorenja svetkovine na trgu pred katedralom bio je upriličen koncert klape i orkestra Hrvatske ratne mornarice.

IZVOR/FOTO: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.