Papa Franjo: Da bismo očuvali svoje srce od zla, radimo ispit savjesti svaki dan

Današnje Evanđelje nas podsjeća kako se đavao uvijek nanovo vraća, ne propuštajući nikada priliku da nas napastuje. „Đavao ima strpljenja“ – istaknuo je Sveti Otac – „ne pušta ono što želi za sebe“ – našu dušu.

Čak i poslije iskušenja u pustinji, sotona se ponovno i ponovno vraćao; kada su planirali zavjeru protiv Isusa, prilikom Isusove muke, sve do križa u poruzi „Ako si zaista Sin Božji, siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati“. „A svi mi znamo kako te riječi bodu srce“ – objasnio je Papa – „’Ma, možeš li to? Daj da vidimo!.. Ne, ne možeš’“. Tako je đavao napastovao Isusa, a tako napastuje i nas.

Potrebno je čuvati naše srce, u kojem boravi Duh Sveti – naglasio je papa Franjo – „kako u njega ne bi ušli drugi duhovi.“ Čuvati srce potrebno je kao što se čuva kuća, pod ključem. Bdjeti nad njim poput stražara: „Koliko puta“ – nastavio je Papa – „u nj ulaze zle misli, zle nakane, ljubomora, zavist. Toliko je stvari koje ulaze. Ali tko im je otvorio vrata? Kuda su ušle?“ Ako ne razumijem odakle su ušle u moje srce, „ono će biti poput trga gdje svi dolaze i odlaze. Srce bez intimnosti, gdje Gospodin ne može govoriti i gdje ga se još manje može čuti“ – kazao je Sveti Otac, dodajući: „Isus kaže: ‘Tko sa mnom ne sabire, rasipa’. Kako bismo imali srce koje sabire; srce u kojem znamo što se događa, možemo tu i tamo primijeniti tako drevnu i tako dobru praksu Crkve: ispit savjesti. Tko od nas navečer, prije nego zaključi svoj dan“ sebi nasamo postavlja pitanja: „Što je danas ušlo u moje srce? Što se dogodilo? Koje su stvari prošle mojim srcem? Ako to ne činimo, doista nećemo moći budno paziti na svoje srce ni očuvati ga“ – zaključio je papa Franjo, dodavši: „Ispit savjesti je milost, jer čuva naše srce i u njemu čuva Duha Svetoga.“

„Znamo, Isus jasno govori kako se đavli uvijek vraćaju,“ čitav život – rekao je dalje Papa. Međutim, Isus nam daje primjer, kako „se čuvati, bdjeti, kako oni ne bi ušli. Potrebno je znati sabrati se; biti u tišini sami pred sobom i pred Bogom; i na kraju dana pitati se“ o tome što je sve prošlo kroz naše srce. „To nam pomaže obraniti se od zala, koje i mi možemo počiniti, ako dopustimo ulazak lukavim demonima, koji nas na kraju sve prevare“ – rekao je na koncu Papa.

IZVOR/FOTO: bitno.net

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.