Park prirode Vransko jezero u subotu slavi 15. rođendan

„Park prirode Vransko jezero prava je oaza za promatrače ptica, ali i sportske ribolovce, rekreativce, sve one koji slobodno vrijeme koriste da bi uživali u prirodnim ljepotama koje nas okružuju. Park 4. listopada slavi svoj 15. rođendan. Važne obljetnice poput ove prilika su da se podsjetimo na prirodna bogatstva kojima naša zemlja obiluje, na važnost njihova očuvanja i stavljanja u funkciju održivog razvoja temeljenog na suživotu čovjeka i prirode. Pred Parkom prirode Vransko jezero je realizacija nekoliko važnih projekata s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture i uvođenja novih sadržaja. Oni će parku donijeti novi razvojni zamah na dobrobit svih stanovnika ovoga područja i šire regije.“ – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom 15. obljetnice proglašenja Parka prirode Vransko jezero.

Park prirode Vransko jezero, uz Deltu Neretve, najveće je močvarno područje istočne obale Jadranskog mora. Vrijednost ovog poplavnog područja obraslog visokom trskom, prepoznata je još 1983. godine kada je proglašeno Posebnim ornitološkim rezervatom. Vransko jezero 1999. godine proglašeno je Parkom prirode, a prošle godine stiglo je još jedno priznanje vrijednosti tog područja – park je uvršten na popis močvarnih područja od međunarodne važnosti, odnosno Ramsarski popis.

Park se nalazi na području dviju županija, Zadarske i Šibensko-kninske. U bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta parka posebno valja istaknuti da je u Parku prirode do sada zabilježeno 256 vrsta ptica. Za ugrožene vrste, čaplju dangubu i malog vranca, ovo je jedno od rijetkih gnjezdilišta u Hrvatskoj.

Osim u promatranju ptica ili sportskom ribolovu, u parku posjetitelji mogu uživati i u raznim drugim sadržajima. Bicikliste će oduševiti 40 kilometara duga panoramska staza oko jezera, a šetači se mogu odlučiti za piknik u obnovljenoj ribičkoj lučici Prosika koju su još u doba Mletačke republike sagradili knezovi Boreli ili na vidikovcu Kamenjak s kojega se pruža nezaboravan pogled na jezero i obližnje Kornate.

Kako bi se dodatno podignuo turistički potencijal parka, u neposrednoj blizini glavnog ulaza, lučice Prosika, ali s druge strane morskog tjesnaca, u Betini na otoku Murteru, uredit će se prezentacijski prostor za Parkove Hrvatske s naglaskom na lokalna zaštićena područja, upravo Park prirode Vransko jezero te Nacionalni park Kornati.

Lokacija i sadržaji prostora omogućit će da se na najbolji način iskoristi potencijal brojnih turista na Murteru i općenito u Šibensko-kninskoj županiji i da ih se animira na posjet Vranskom jezeru. Uložit će se dodatno u podizanje ponude, poput primjerice biciklističkih tura, vožnji brodom ili dodatnih turističko-ugostiteljskih atrakcija. Park će 15. rođendan obilježiti prigodnim programom u subotu 4. listopada, kada će za sve posjetitelje biti besplatan ulaz u park.“ – ističe Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

U Lučici Prosika od 10 do 12 sati bit će održano natjecanje u kartiranju suhozida Modrava: „Suhozidi bez granica“. U 14 sati posjetiteljima će biti predstavljena udruga „Betinska gajeta 1740“. Udrugu će predstaviti njen predsjednik Đenko Šandrić. Od 14:30 do 17 sati bit će organizirana plovidba jezerom u tradicionalnim drvenim brodovima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.