PAZITE SE KRIVOTVORINA! U osam godina 150 kaznenih prijava zbog krivotvorene robe

Nike, Lacoste, Boss, Dolce Gabanna, Puma, Luis Vutton, Rayban, UGG, Gucci, pa čak i nogometni dresovi – najčešće su među zaplijenjenim ‘lažnjacima’. Danas se krivotvori baš sve, od odjeće i obuće, kožne galanterije, parfema, satova, remena, sunčanih naočala, kave, alkoholnih i bezalkoholnih pića, lijekova, do prehrambenih proizvoda i dječjih igračaka. Zbog sve većeg broja krivotvorina na tržištu zakon je decidiran. Trenutno je zabranjeno brani kopiranje tuđeg sadržaja, odnosno njegova reprodukcija bez dozvole autora (osim za osobnu upotrebu), a velikim novčani kaznama inspektori kažnjavaju sve one koje uhvate u prodaji piratskih CD-a ili korištenju ilegalnog softvera (računalni kriminal). Policija je do ove godine imala pune ruke posla s krivotvorinama, ali od početka 2013., promjenom Zakona o autorskom pravu, ‘krivotvorine’ do 60.000 kuna vrijednosti više nisu kazneno nego prekršajno djelo, pa cijela priča teže završava na sudu.

NOVI ZAKON UBLAŽIO PROPISE

– Po novom zakonu policija mora uhvatiti osobu s više od 600 krivotvorenih CD-a (ili neke druge krivotvorene robe) da bi je kazneno prijavila, dok je prije ta ‘propisana’ količina bila bitno manja. Osoba bi dobila kaznenu prijavu, imala ona jedan ili 120 krivotvorina, ali na sudu tek uvjetnu presudu. Bila bi puštena i opet bi radila protuzakonito. Prije donošenja novog zakona smo imali slučaj čovjeka iz Vodica koji je na tržnici imao 300 krivotvorenih CD-a i nismo mu mogli niša. Mi bi robu oduzeli, on bi se nakon nekoliko dana (i nakon kaznene prijave op.a.) ponovo pojavio i čak nam je otvoreno rekao da sve te dobre kopije kupuje po dva eura u Crnoj Gori, a prodavao bi ih za 80 kuna na našem tržištu. Pa vi sad izračunajte kolika mu je zarada – priča nam Joško Šupe s Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU šibensko-kninske. Po novom Zakonu, svaka povreda autorskog i srodnih prava pravnu osobu kažnjava od pet do 50.000 kuna, a svi ostali mogu biti kažnjeni od tisuću do 10.000 kuna.

– Novi Zakon po meni je bolji jer ipak kažnjava osobe tamo gdje su svi najtanji, po džepu – nastavlja Šupe. Baš ovih dana otkrili su i seriju krivotvorenih Swatch satova, a prisjeća se i velike zapljene krivotvorene odjeće od prije pet godina. Tada je 39-godišnjeg M.B. prodajom lažne odjeće vodećih svjetskih modnih dizajnera Lacoste, Armani, Boss i Paul&Shark, oštetio ovlaštene distributere za 1,5 milijuna kuna, a procjenjuje se da je zaradio 1.013.700 kuna.
– Krivotvorina ima, mi uglavnom radimo po prijavama, bilo da je riječ o internetskoj ili kućnoj prodaji. Sada imamo problema s festivalima i DJ–evima, jer većina njih nema ugovor sa ZAMP-om, a to je zakonska obveza – zaključuje Šupe.

Šibenska policija je u domeni intelektualnog vlasništva, koja se odnosi na zlouporabe i krađe autorskih prava, u posljednjih osam godina podigla 150 kaznenih prijava. Samo lani ih je bilo 16, a ove godine, pak, niti jedna. Što je s prekršajnim prijavama?

INSPEKCIJSKI NADZOR

– U prošloj godini gospodarski inspektori Državnog inspektorata  proveli su ukupno 10.109 kontrola primjene propisa, a utvrđeno je 749 povreda, izdano je 104 prekršajna naloga s novčanom kaznom od ukupno 688.700 kuna. Oduzeto je ukupno 13.186 komada robe u vrijednosti ukupno 2.799.914,85 kuna. U prvom tromjesečju 2013. godine proveli smo 2.215 kontrola primjene propisa u vezi zaštite prava intelektualnog vlasništva, utvrđeno je 163 prekršaja. Uglavnom je riječ o neovlaštenom korištenju žiga na proizvodima (krivotvorine) i to na odjeći, obući, sunčanim naočalama, torbama, satovima i igračkama, te neovlaštenom prometu i umnožavanju (pirate) glazbenih djela i računalnih programa – priopćili su iz Državnog inspektorata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.