Plaža Lojena omiljena je stanica svakog posjetitelja

Kad isplovite iz Murtera i uputite se prema Kornatima put je to dug devet milja, no isplati se svakog vala. Trenutak kad službeno uđete na teritorij NP Kornata ‘nabijen’ je emocijama koje izaziva pomisao na cijeli taj nepoznati svijet koji se odjednom nudi kao na dlanu i koji samo čeka da ga istražite. Obvezna stanica koju nijedan posjetitelj neće propustiti posjetiti i u njenim čarima uživati je plaža Lojena, na otoku Levrnaka.

DVA PRISTUPA PLAŽI

Plaža Lojena jedina je pješčana plaža u kornatskom otočju, a ta jedinstvenost dodatno ‘pojačava’ njenu privlačnost. Lojena je pravi magnet za turiste, a omiljeno je izletište stanovnika obližnjeg kopna. Plaži se može prići na dva načina.

– Turistički brodovi se vežu s druge strane otoka jer je otok u jednom dijelu ‘stisnut’ i od pristaništa s te strane otoka do plaže ima dvjesto metara. Tamo je ‘zgodna’ riva na koju se može pristati i onda se pješke uputiti prema plaži – objašnjava Željana Šikić, voditeljica Odsjeka za prihvat i prijevoz posjetitelja pri Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati. Drugi pristup je uploviti privatnim brodom ‘direktno’ u uvalu gdje se nalazi plaža. Brodovima je dozvoljeno sidrenje, no kupaći su sigurni. Plaža je ograđena sigurnosnim bovama koje daju do znanja do koje granice smiju i jedni, i drugi.

– Posjetitelji obično ručaju na brodu, pa se nakon jela upute prema plaži. Ljeti ih na plaži zna biti oko sto – priča nam Željana, a mi samo možemo zamisliti sliku plaže koja polako nestaje pred naletom turista.

OVCE U GOSTIMA

Srećom, postoje trenuci u kojima Lojena nije skrivena pod tijelima posjetitelja, a Željana otkriva koji su to.

– Imaš cijelo prekrasno jutro za sebe. Oko podne dođu posjetitelji, a onda se povučeš tamo negdje ‘pod’ kameni zid. Tu ručaš, pa je oko 15 sati opet lijepo – pripovijeda. Inače, Lojena nije samo pijesak i more, plažu od ostatka otoka odvajaju stabla maslina i kamene gromile, što je čini idealnim mjestom za prenoćiti. No, mali naputak, u kornatskom otočju ne postoje organizirani kampovi, a ostanete li kojim slučajem noćiti negdje uz plažu, nemojte se začuditi ni prepasti ako vam u ‘sitnim’ noćnim satima ovce dođu u posjet.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.