Po prvi put u povijesti predstavnik županije u upravi Parka prirode Vransko jezero

U Upravnom vijeću parka prirode Vransko jezero po prvi put sjedit će netko iz Šibensko-kninske županije. Ipak, Uprava Parka  ostaje u Zadarskoj županiji, a Betina će dobiti prezentacijski centar svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na parkove iz Šibensko-kninske županije. Sukus je to konferencije za medije održane danas u šibenskom kazalištu, na kojoj je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio rezultate inicijative načelnika Općine Tisno Ivana Klarina, a kojom je predložio da se Uprava parka premjesti u Betinu.

– Kako sadašnja uprava parka nije pripremila dokumentaciju, niti ishodovala sve potrebne dozvole za gradnju nove zgrade uprave na lokaciji Crkvine, kao ni za centar za posjetitelje, novci koje je ministarstvo osiguralo preko projekta Euro Natura 2000 usmjerit ćemo na južni, šibenski dio parka. Radi se o oko četiri milijuna kuna koji će se utrošiti za uređenje zgrade budućeg prezentacijskog centra u Betini, za povezivanje brodom Betine s Prosikom, te za uređenje glavnog ulaza u park na Prosici. Otamo ćemo organizirati i brod kojim će posjetitelji parka po jezeru obići sve znamenitosti parka. Što se tiče Uprave, ona ipak ostaje u Zadarskoj županiji, ali u Upravnom vijeću parka po prvi puta će sjediti i ljudi iz Šibensko-kninske županije – rekao je ministar Zmajlović.

Klarin je u potpunosti zadovoljan tom odlukom, smatra je velikim korakom naprijed za južni dio parka koji je na području Općine Tisno.

– Napokon će se taj jedinstveni ornitološki rezervat valorizirati kako i zaslužuje, a ne da, kao dosad, preko milijun turista svakog ljeta na Murteru ni ne zna za Vransko jezero. Meni je jedino to bilo važno, nisam, kako zadnjih mjeseci pišu zadarski mediji, nikom htio ukrasti ništa, već samo onom čime raspolažemo i što je na našem teritoriju, dati pravu vrijednost- rekao je Klarin, kojeg ne brine što će uprava ostati u Zadarskoj županiji.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.