Po ulje u županijske uljare i u tri ujutro!

Šibenčanin Dragan Brajković proizvodi ulje za vlastite potrebe, zadovoljan ovogodišnjim urodom krenuo se naručiti u uljaru. Joško Krnić očekuje oko 100 litara ulja što će mu biti dovoljno za kućne potrebe, ali i za koju litru pokloniti. Obojica Šibenčana svjedoče velikim redovima u uljarama, a potrebno se naručiti i nekoliko dana unaprijed.

ptsp-maslinik

-Čeka se dosta vremena,  ja san u jednoj uljari bio naručen 22.studenog onda sam otišao u drugu vidjeti što oni nude. Pošto sam ima malo maslina (420 kg)izašli su mi u susret s jučerašnjim datumom u tri sata ujutro. Pristao sam jer sam želio što prije to obaviti. Došao sam u uljaru oko jedan sat, a vratio se kući oko 4:30. Gužve ima poprilično vikendom još više, jer ljudi koriste vikend za branje. Moj urod je iznad prosjeka u odnosu na prijašnje godine. Zadovoljan sam sa 55 litara maslinovog ulja, za bakalar će biti dovoljno- priča nam simpatični Dragan Brajković.

ptsp-maslinik2

-Moj maslinik nalazi se u Tišnjanskoj Dubravi, imam oko 80 stabala maslina. Počeli smo ih brati oko 7.studenog, nešto kasnije nego prošlih godina, zbog kiše. Imat ćemo oko 800-1000 kilograma, urod je bio znatno bolji nego prošle godine, a prije dvije skoro ništa nismo imali, zbog velikih suša. Cijeli urod nosimo u uljaru na Brodaricu, gdje smo najprije dobili termin, a i prijašnjih godina smo tamo nosili pa smo zadovoljni s njihovim uslugama. Naručili smo se pet dana ranije, što je i razumljivo, jer je špica. U subotu, navečer u 23 sata smo zakazali termin. Kako su nam kazali drugi, maslina ove godine daje nešto više od  10% pa bi trebali dobiti nešto manje od 100 litara ulja što je dovoljno za naše kućne potrebe, a nešto ćemo i pokloniti-kazao nam je Joško Krnić.

ulje

Šibensko-kninska županija broji čak trinaest uljara, unatoč tomu,  uobičajene su gužve svake godine u ovo vrijeme. Mišljenja smo potražili u uljari Laća u Skradinu i Jerko&Albina na Brodarici.

masline

-Kod nas su iznimno velike gužve, masline su ove godine dobro rodile pa će biti i dosta ulja. Potrebno se unaprijed naručiti, savjetujemo dan dva ranije-kazali su nam u uljari Laća.

primosten-masline

-Radimo od 0-24, ovo je naša sezona i nema zabušavanja. Kod nas ima gužve, ali nema dugog čekanja, trebate se naručiti 12-16 sati ranije za termin. U županijskim uljarama nastaju nepotrebne gužve, to je isključivo radi loše organizacije. Imamo kapacitet uljara u odnosu na masline u županiji. Urod je trebao biti vrhunski, ali zbog suša, kasnije zbog kiša, a i maslinovih mušica i moljaca koji su ih desetkovali, biti će samo ne loš-kazao nam je uljar Jerko.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.