PODIVLJALE CIJENE: Za garsonijeru u Šibeniku 1800 kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Započinje nova akademska godina na Veleučilištu Šibenik, a time i potražnja za stanovima i garsonijerama, barem od strane onih studenata koji dolaze iz drugih gradova i županija iz cijele Hrvatske.

VEĆINA STUDENATA IZVAN NAŠE ŽUPANIJE

– Zanimljivo je da je broj upisanih redovitih studenata u ljetnom roku ove godine za 10 posto veći od broja upisanih u istom roku prošle akademske godine (240 prema 219 upisanih). Od upisanih studenata samo ih je 36 posto iz naše županije, dok ostali dolaze iz 16 različitih županija i Grada Zagreba. Najviše studenata, uz Šibensko-kninsku, dolazi iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije – rekao je po završetku prvog kruga upisa na Veleučilište prodekan za nastavu Želimir Mikulić.

Dakle, za sobe, stanove i garsonijere zainteresiranih studenata ima lijep broj, čemu svjedoče i brojni oglasi, kako u tiskovinama i na internetu, tako i na popularnim improviziranim ‘oglasnim pločama’, poput rasvjetnih stupova u neposrednoj blizini zgrade Veleučilišta. Javili smo se na nekoliko oglasa.

– Iznajmljujem garsonijeru za studentice, na Baldekinu blizu dvorane, za 1800 kuna. Pogodna je za dvije studentice, može i više, ali za dvije će biti komotno. Iako garsonijera ima samo 28 kvadrata, moderno je uređena, ima novu kuhinju, kupaonicu, televiziju i Internet – rekao nam je iznajmljivač.

Na opasku da se radi o previsokoj cijeni za samo 28 kvadrata, rekao je da se tako kreću cijene. Međutim, na nekoliko drugih oglasa može se pronaći i smještaj za 200 eura, i to u stanovima od 50 do 60 kvadrata.

BITNA JE LOKACIJA

U pravilu, što je smještaj bliži Veleučilištu, cijene su više, dok se u Crnici i udaljenijim kvartovima znatno jeftinije prolazi. Važna stavka je i novi studentski restoran na Trgu Andrije Hebranga, isto jako blizu Veleučilišta. O potpisivanju ugovora svi oglašivači kažu da se dogovara licem u lice, ali nitko nije bio izričito protiv potpisivanja. Agencije za nekretnine studenti skoro i ne zovu.

– Nemamo upita za iznajmljivanje stanova od strane studenata, nama se uglavnom obraćaju poslovni ljudi. Primjerice, često zovu ljudi iz DOGUS grupe u Mandalini. Pretpostavljam da im je zbog nepoznavanja jezika najlakše obratiti se agenciji. S druge strane studenti imaju lokalne novine, lokalne radio stanice, pa im je tako lakše doći do stana, na direktan način – rekli su u šibenskoj agenciji za nekretnine Inter servis Bulat.

Linić prijeti i ilegalnim stanodavcima

Završetkom turističke sezone, ministar Slavko Linić i njegovi ozloglašeni inspektori najavili su i strogu kontrolu crnog tržišta najma nekretnina. Prema vladinim procjenama iznajmljivanje stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, svake godine ošteti državni proračun za 300 milijuna kuna.
Procjena je i da tek svaki deseti stanodavac prijavi podstanara, ali još nije poznat način na koji će način inspektori provjeravati neprijavljene podstanare. U stanove su do sada ulazili samo policajci, uglavnom na poziv susjeda.
U Šibeniku porez na stanove iznosi 20 posto, dok je u Zagrebu 12 posto.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.