Policija nije povezala tvornicu u Lozovcu s onečišćenjem vode

Šibenski policijski inspektori, neslužbeno doznajemo, istragom nisu uspjeli utvrditi da je curenje crne tekućine mirisa na mazut iz bivše Tvornice aluminija Lozovac uzrokovalo onečišćenje Copića vrela iz kojeg Šibenčani dobivaju pitku vodu. U slivnim kanalima tijekom očevida nije bilo vidljivog izlijevanja onečišćenja prema izvoru vode, no vodopravni inspektori izuzeli su uzorke te bi se tek detaljnijom laboratorijskom analizom, čiji rezultati još uvijek nisu poznati, trebalo utvrditi postoje li u odvodnim kanalima tvari koje bi se mogle povezati s onečišćenjem. Ipak, slika koju su inspektori zatekli na terenu prilično je uznemirujuća, doznajemo od upućenog izvora.

U SLIVNI KANAL

U rezervoarima u kojima se skladištilo gorivo za peći bivše tvornice pronađena je crna gusta tekućina mirisa na mazut, a ista tekućina pronađena je i u vanjskom sustavu za odvodnju, gdje je dospjela, kako je utvrdila istraga, iz ventila rezervoara koji je počeo popuštati. Crna gusta tekućina slijeva se iz vanjskog odvodnog sustava u betonski slivni kanal koji od tvornice niz kanjon vodi do sliva Krke. Taj slivni kanal, utvrdili su istražitelji, nalazi se samo 500 metara zračne linije od vodocrpilišta Jaruga i na nadmorskoj visini od 200 metara u odnosu na tok Krke!

Prilikom policijskog očevida, koji je proveden 13. rujna policija na krajevima odvodnog betonskog kanala nije pronašla vidljive tragove crne tekućine, no vodopravni inspektori na tom su mjestu oizuzeli uzorke kojima će se utvrditi je li tekućina iz tankova bila u doticaju s kanalom.

Dok se još uvijek istražuju uzroci zagađenja 20. rujna grupa Šibenčana osnovala je Građansku inicijativu za zdravu vodu s osnovnim ciljem identifikacije, dokumentiranja i javne prezentacije svih ekoloških kriznih točaka koje utječu ili mogu utjecati na kvalitetu vode.

ZA ČIST OKOLIŠ

Građani Šibenika okupljeni u ovu inicijativu od nadležnih ustanova traže da se pronađu gospodarski najoptimalnija rješenja za saniranje kritičnih ekoloških točaka – stare Tvornice aluminija u Lozovcu, kninske lagune pored tvornice DIV odakle se iznimno toksičan sadržaj prelijeva u rječicu Orašnicu, pritoku Krke, te sanaciju šibenskog predjela Dolac gdje uslijed velikih oborinadolazi do poplava i prodora kanalizacijskih voda u ugostiteljske ubjekte, što je, podsjećaju iz inicijative, rezultiralo i smrtnim slučajem. Inicijativa je, osim na Facebooku, odnedavno prisutna i na internet stranici, a njezini su glavni inicijatori Iva Milutin, Antonija Gović Vulinović i Anton Krvavica.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.