Policija ‘upada’ u škole i kontrolira nastavnike – putnike

Proteklog tjedna PU Šibensko-kninska podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv 55-godišnje Splićanke s boravkom u Kninu, djelatnice jedne kninske školske ustanove. Sumnjiči se za prijevaru u službi, policija tvrdi da je dovela u zabludu Ministarstvo znanosti i obrazovanja na način da je lažno prikazala činjenicu o mjestu stanovanja, te u razdoblju od 1. siječnja 2008. do 31. svibnja 2012. godine ostvarila pravo na nepripadajuće naknade za putne troškove. Drugim riječima, ova prosvjetna djelatnica stalno je boravila u Kninu, a imala prijavljeno mjesto prebivališta u Splitu i uredno dobivala putne troškove za relaciju Split – Knin – Split.

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu koji su procesuirani. Uz ovaj najnoviji slučaj 55-godišnje Splićanke, djelatnici PU-šibensko-kninske, po navodima glasnogovornice Marice Kosor, tijekom prošle godine podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu četiri kaznene prijave zbog kaznenih djela prijevare u školskim službama, a na štetu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

DUGOTRAJAN PROBLEM

Svjesni dugogodišnje prisutnosti ovog problema u osnovnim i srednjim školama, u njegovo rješavanje uključilo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem koji je odlučno krenuo u ‘isušivanje močvare’ i na ovom polju.

Kako doznajemo iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva, nedavno je ministar Jovanović iz zatvorenih vrata održao sastanak s predstavnicima MUP-a i Državnog odvjetništva. Konstatirano je kako je sve češća praksa da nastavnici i profesori neistinito prijavljuju svoje mjesto prebivališta i boravišta na adresi na kojoj stvarno ne stanuju, a sve kako bi stekli imovinsku koristi od naknade za putne troškove. Na sastanku je dogovorena zajednička suradnja u cilju sprječavanja brojnih manipuliranja mjestima prebivališta ili boravišta, a kako bi se zaustavilo nenamjensko trošenje sredstava iz Državnog proračuna.

UPOZORENJE RAVNATELJIMA

Temeljem ovog sastanka, ministar Željko Jovanović već je uputio dopis na adrese svih osnovnih i srednjih škola, kao i gradovima i županijama – osnivačima školskih ustanova, u kojem ih upozorava da su s Ministarstvom unutarnjih poslova dogovorene aktivnosti za kontrolu stvarnog mjesta stanovanja školskih zaposlenika po metodi nasumičnog odabira određenih škola. Od školskih ustanova ministar Jovanović je strogo zatražio vođenje točne i ažurne evidencije o mjestu stanovanja onih zaposlenika koji ostvaruju pravo na naknadu prijevoza na posao i s posla, te su o svim izmjenama dužni obavijestiti Ministarstvo. Nadalje, prema Jovanovićevom naputku, ravnatelji škola su dužni podnijeti prijavu Kriminalističkoj policiji nadležne PU- protiv onih zaposlenika za koje je postoji sumnja u istinitost njihova prijavljenog mjesta stanovanja, a nakon čega će Policija u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvima poduzeti potrebite radnje.

Ministar Jovanović je školske ravnatelje još jednom upozorio kako je neosnovano korištenje troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza kazneno djelo i stjecanje protupravne imovinske koristi, zbog čega će se protiv zaposlenika škola pokretati kazneni postupci, za koje se utvrdi da neosnovano koriste te naknade.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.