Političari, u kampanji oprezno na Facebooku

Prema GONG-u, najviše je primjera kršenja izborne šutnje na ovim lokalnim izborima zabilježeno na Facebooku. Ta je društvena mreža na ovim lokalnim izborima postala drugi front na koji se prebacila politička bitka. A pucalo se iz sve artiljerije, preko pravih i lažnih profila, u granicama dobrog ukusa i daleko izvan njih. Stranke i kandidati čak su plaćali oglašavanje svojih tekstova i publikacija preko Facebooka.

Iznimno aktivni na svojim profilima su Franko Vidović, kandidat za zamjenika gradonačelnika Šibenika koalicije SDP-HNS-HSLS, te Željko Burić, kandidat HDZ-ove koalicije za gradonačelnika Šibenika. Na oba se ta profila svakodnevno ažuriraju informacije o kandidatima, birače se poziva na izbore i na povjerenje. No to se neće smjeti raditi iduće subote i nedjelje, za vrijeme trajanja izborne šutnje.

ZLOUPORABA FACEBOOKA

S obzirom da su zabilježene velike zlouporabe Facebooka u vrijeme izborne šutnje ovom prigodom podsjećamo kako se iduće subote i nedjelje na profilima kandidata, niti na drugim službenim profilima ne smiju ostavljati statusi i komentari koji bi mogli utjecati na izborni rezultat, niti se koristiti oglašavanjem na facebooku i puštati sporirane članke.

Za kršenje izborne šutnje predviđene su i visoke kazne. Za fizičku osobu iznosi 3 000 kuna, za kandidata na izborima od 10 do 30 000, a za pravnu osobu od 100 do čak pola milijuna kuna.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.