Posjetitelji su se bolje držali Pravilnika ponašanja

S obzirom na svoju ‘konstrukciju’ Nacionalni park Kornati idealna su lokacija za sve one koji se vole ‘igrati’ sa zakonom. Ipak, što se tiče počinjenih prekrašaja u vodama Parka, stižu dobre vijesti. Kako nam kaže glavni nadzornik u Javnoj ustanovi NP Kornati Dražen Dobrić, nadzorne službe u 2012. godini nisu imale previše posla, odnosno broj počinjenih prekršaja manji je u odnosu na godinu ranije.

NEUMOLJIVA STATISTIKA

Nesavjesni posjetitelji Nacionalnog parka nisu prezali pred ničim pa se na popisu učinjenih prekršaja pronašlo svega.

– Nadzor u 2012. godini zatekao je 171 plovilo bez ulaznica, pet bespravnih gradnji, 22 korištenja pomorskog dobra bez koncesije, tri izletnička broda bez ugovora s Ustanovom – doznajemo od Dobrića.

Iako djelatnici JU NP Kornati upozoravaju na Pravilnik ponašanja, pronađu se individualci koji se o njega ogluše, pa su tako nadzorne službe, između ostalog, zabilježile četiri slučaja kretanja posjetitelja izvan područja i staza koje su namijenjene razgledavanju i posjećivanju. Također, bilo je i hitnih slučajeva, te su zabilježena tri hitna medicinska prijevoza.

– Imali smo tri spašavanja i tegljenja plovila – dodaje Dobrić još toga na popis prekršaja s kojima su se suretali u sezoni 2012. godine. Bilo je pojedinaca koji su se oglušili i o zakon o izlovu unutar teritorija Nacionalnog parka Kornati.

– U nadzoru ribolova privremeno je oduzeto 920 metara mreže, četiri parangala, pet vrša i tri samice – nabraja glavni nadzornik.

ŠTO BOLJI NADZOR

Protekla godina pokazala je manji broj počinjenih prekršaja u kornatskom arhipelagu, a iz JU NP Kornati poručuju kako svake godine nastoje što kvalitetnije nadzirati područje Parka.

– Sukladno novom Zakonu o zaštiti prirode primjenjivat ćemo mjere i postupanja – odgovorio je Dobrić na pitanje trebaju li se budući nesavjesni posjetitelji pribojavati nekakvih novih mjera nadzora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.