Postanite dadilja, kuhar ili mesar i zaposlite se – odmah

Opterećeni manjkom posla u svojoj struci, te tragajući za bilo kakvim drugim poslom, sve se više Šibenčana u posljednje vrijeme odlučuje na prekvalifikaciju. Šibenska podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje programe prekvalifikacije provodi isključivo za deficitarna zanimanja. Najčešće, programi traju devet mjeseci, a da bi se u njih uključila, nezaposlena osoba mora imati minimalno srednju školu, dok kroz program stječe neko drugo zvanje od onog za koje se školovala.

NE ŽELE POSAO

– Prošle godine kroz različite programe obrazovali smo 128 nezaposlenih osoba, a ove godine planiramo prekvalificirati 131 osobu. Prednost dajemo dugotrajno nezaposlenim osobama, no problem nam predstavlja što oni, u biti, i ne žele da ih se zaposli, odbijaju školovanje i ne žele se mijenjati. Suficitarna zanimanja, odnosno gimnazijalce, ekonomiste, PTT tehničare doslovno tjeramo da mijenjaju zvanja jer je to jedini način da odu sa Zavoda – kaže nam Luka Petrina, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Šibenik. Ističe da vrlo rijetko na prekvalifikaciju šalju osobe sa završenom višom i visokom stručnom spremom, ali ukoliko osoba inzistira i za to ima opravdan razlog, mogu se napraviti određene iznimke.

– Imali smo slučaj da je magistar turističkog menadžmenta, muškarac iz Šibenika zatražio prekvalifikaciju u kuhara. Predstavio je plan svog zapošljavanja, rekao je da planira otvoriti restoran u svojoj kući i mi smo mu to omogućili – nastavlja Luka Petrina.

Deficitarna zanimanja ove su godine, kao i ranijih godina, sva ugostiteljska zanimanja, konobari, kuhari, slastičari, zavarivači, zaštitari, turistički animatori, mesari, burek i pizza majstori…

PO PRVI PUT DADILJE

– Ove smo godine po prvi put u program prekvalifikacije uvrstili školovanje dadilja. Znamo da je u Šibeniku i okolici poprilično veliki problem sa smještajem djece u dječje vrtiće i jaslice. Predvidjeli smo obrazovanje sedam osoba, a hoće li to rezultirati plodom, ne znam. Moramo vidjeti kakav će biti interes nezaposlenih i njihova mogućnost zapošljavanje, odnosno registracija djelatnosti. Planirali smo i školovanje nekoliko vozača autobusa, jer ih je stalni deficit, ali samo ukoliko Autotransport ne ode u stečaj – dodaje Petrina.

Jedno od traženijih zanimanja na Zavodu su stolari i zidari. Poslodavci ih teško pronalaze jer interes za školovanje ovog zvanja gotovo da i ne postoji.

– Mi ih imamo u evidenciji, ali nažalost nisu radno sposobni. Imamo ih u programu prekvalifikacije, samo nitko dosad za to nije bio zainteresiran – zaključuje pročelnik šibenske podružnice HZZ-a. Trošak obrazovne ustanove koja provodi prekvalifikaciju je od četiri do devet tisuća kuna. Zavod mjesečno isplaćuje polazniku obrazovanja i novčanu pomoć u visini 1600 kuna, troškove prijevoza i osiguranja prema propisima HZMO-a.

Samozapošljavanje je hit

Prošle godine kroz različite programe Zavoda za zapošljavanje prošle su 724 osobe. Najviše ih je sudjelovalo u javnim radovima, čak 383 nezaposlena, kroz programe obrazovanja prošlo je 128 nezaposlenih, potpore za zapošljavanje i usavršavanje dobilo je 97 osoba, program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa 92 osobe, a potpore za zapošljavanje iskoristile su 24 osobe.

– Mogu reći da je u ovoj godini hit mjera samozapošljavanja, od početka ove godine potpisali smo čak osam ugovara, što je znak da se ljudi pokušavaju na sve načine zaposliti. Riječ je uglavnom o poslovima poput čišćenja jahti, stambenih i poslovnih prostora, a ima i frizera – kazala je Branka Živković, viši stručni savjetnik pri zapošljavanju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.