Potpisani povijesni sporazumi s Hrvatskim cestama za čvorove Rokići i Njivice

Grad Šibenik i Hrvatske ceste su potpisali sporazume o reguliranju međusobnih odnosa i obveza pri rekonstrukciji državne ceste D8 u Šibeniku, odnosno izgradnji prometnih čvorova Rokići i Njivice.

– Izvrsna suradnja ostvarena u listopadu prošle godine s upravom Hrvatskih cesta, kada smo u rekordnom roku dogovorili i potpisali sporazum o izgradnji čvora Meterize te ga ubacili u ovogodišnji plan i program Hrvatskih cesta, a istovremeno najavili izgradnju čvora Rokići, nastavlja se i dalje. Potpisan je praktički istovjetan sporazum za čvor Rokići, ali i sporazum za čvor Njivice. Tako bi Šibenik u sljedećih nekoliko godina konačno riješio svoje tri neuralgične prometne točke, odnosno tri ulaza u grad. Argumentiranost i upornost otvaraju mnoga vrata. Ne mogu, a da ne ponovim zahvalu predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta, gospodinu Edi Kosu, koji itekako razumije probleme i mogućnosti lokalne samouprave – kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

Za čvor Rokići postoji glavni projekt kojeg je od zadarske firme Donat d.o.o. svojedobno naručila Županijska uprava za ceste, te će do kraja godine Hrvatske ceste financirati izradu izvedbenog projekta kako bi dokumentacija bila potpuna i spremna za građevinsku dozvolu. U sljedećih godinu dana bi se trebali riješiti svi imovinsko-pravni odnosi na terenu, te bi do kraja 2016. godine čvor Njivice bio realiziran. Procjena vrijednosti građevinskih radova je oko 18,5 milijuna kuna, uključivo PDV. Tome iznosu treba dodati još nekoliko milijuna kuna za otkup privatnog zemljišta, a čiju cijenu će utvrditi sudski vještak.

Za čvor Njivice je rađeno nekoliko idejnih rješenja koja su odbijena jer nisu zadovoljavala sve tražene uvjete. U sljedeća tri mjeseca će Grad Šibenik napraviti idejno prometno rješenje koje Hrvatske ceste trebaju odobriti, a nakon toga slijedi izrada daljnje dokumentacije, dobivanje potrebitih dozvola, otkup zemlje u obuhvatu čvora i, u konačnici, izgradnja. Po sporazumu bi se imovinsko-pravni odnosi rješavali kroz 2015. godinu, a čvor bi bio realiziran do kraja 2016. godine. Vrijednost ove investicije bit će procijenjena kad se definira konačno prometno rješenje i u potpunosti je financiraju Hrvatske ceste.

Na Hrvatske ceste bit će besplatno preneseno pravo vlasništva svih nekretnina Grada Šibenika koje će ući u obuhvate projekata.

Što se tiče prometnog čvora Meterize, Mileta kaže da je administracija Grada Šibenika u ime i za račun Hrvatskih cesta, tj, uz njihovo financiranje u iznosu od preko 3 milijuna kuna, za čvor Meterize u rekordnom roku odradila otkup privatnih čestica u obuhvatu projekta, a po potpisanim sporazumima je predviđeno da isto napravi za Rokiće i Njivice. Građevinski radovi na čvoru Meterize kreću ove jeseni i procijenjeni su na 16 milijuna kuna, uključivo PDV.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.